Markéta Hejkalová: Dům pod náměstím. Vyprávění jednoho domu

2. leden 2023

Pro vyprávění svých románových příběhů zvolila Markéta Hejkalová netradičního vypravěče: starobylý dům, o němž je první dochovaná zmínka z roku 1695 – a tedy pamatuje hodně.

Příběhy dávnějších obyvatel domu-vypravěče jsou spíše epizodické; hlavní vyprávěcí linie (která se ovšem větví do několika dalších – a domu vypomáhají i další vypravěči) začíná koncem devatenáctého století.

Markéta Hejkalová

Markéta Hejkalová

Autorkou románu je spisovatelka a překladatelka Markéta Hejkalová (nar. 1960). Vystudovala finštinu a ruštinu a založila v Havlíčkově Brodě nakladatelství Hejkal i Podzimní knižní veletrh. V letech 1996–1999 pracovala jako konzulka a kulturní atašé na českém velvyslanectví v Helsinkách. V letech 2006–2015 působila v mezinárodním PEN klubu.

Rodinné a rodové příběhy jsou přitom prolnuty s tzv. velkými dějinami, s historickými událostmi; často jsou přímo jejich ilustrací.

Účinkují: Zdeněk Bureš, Barbora Goldmannová
Připravila: Blanka Kostřicová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 24. 12. 2022
Vydalo: Nakladatelství Host

Postavy procházejí obdobími gründerského kapitalismu, obou světových válek, první republiky, hospodářské krize, padesátých let…

Vše je dovedeno až do současnosti a svorníkem všeho je dům, který dodnes stojí pod náměstím.

Radioknihu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.