Marihuanu u mladých nahradily počítačové hry, tvrdí šéf Národního monitorovacího centra pro drogy

24. leden 2018
Přes čáru

Americká Kalifornie legalizovala od nového roku marihuanu jako drogu pro rekreační užívání, stejně jako jiné americké státy, například v Coloradu je užívání marihuany legální už od roku 2013. Jak legalizace v USA postupuje, vynořuje se otázka, jestli může přinést také nějaké negativní jevy.

Právě v Kalifornii může být legalizace pro Spojené státy přelomová. „Říkalo se, že pokud legalizace projde v Kalifornii, tak se bude tato otázka muset řešit také na federální úrovni, protože je to nejlidnatější stát,“ říká Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího centra pro drogy a závislosti.

Pokud jednou legalizuje konopí i Česká republika, může se poučit z případných chyb, které při legalizaci v Americe mohou nastat, myslí si adiktolog Tomáš Zábranský. Nejvíce  problematickou otázkou je pro něj ochrana dětí a mladistvých. „Kde to podle mě drhne, je pěstování rostlin. Když to nebude zabezpečeno nějakými dráty s elektrickým vedením, příkopem se psy a tak dále – to všechno známe z Izraele –, tak si dovedu docela dobře představit, že podobně jako dnes je bobříkem odvahy zajít si v šestnácti do hospody koupit si pivo a tam ho na ex vypít, tak se může stát, že bobříkem odvahy bude zajít si na legální farmu, tam si něco utrhat, usušit a vyhulit to slavně před celou třídou.“

Logo

V Česku nicméně spotřeba marihuany mezi mladistvými klesá. Studie mezi šestnáctiletými z roku 2015 odborníky překvapila v tom, k jak razantnímu poklesu došlo v užívání tabáku, alkoholu, ale i marihuany. „Pro jistotu jsme tu studii o rok později zopakovali, a výsledky se potvrdily,“ říká Viktor Mravčík. „Už to není tak módní, děti tráví volný čas jinak a jsou více na síti, nechodí tolik ven, takže těch příležitostí je méně a dochází k odsouvání drogových zkušeností do pozdějšího věku.“

Je tedy pokles užívání marihuany důsledkem větší popularity internetu, sociálních sítí a počítačových her mezi mladistvými? „Do značné míry se to tak dá říct,“ souhlasí s takovým závěrem Mravčík. Adiktolog Tomáš Zábranský s tímto tvrzením ale spíše nesouhlasí. Podle něj za úbytek zájmu může postupná dekriminalizace rostliny pro osobní pěstování až do pěti rostlin, kdy tato droga není už finančně tak zajímavá jako za přísné prohibice. Ilustruje to na příkladu z ciziny. „Kdo z nás byl někdy v jihovýchodní Asii, tak si pamatuje, jak už při příletu slyší varování, aby si dal pozor na to, co má kdo u sebe, protože se tam držení drog trestá i smrtí. A pak jdete po Srí Lance a tam vás pronásleduje důchodce a křičí za váma ‚Trávu, hašiš, extázi – a já vím, ty chceš heroin!‘ a nemá strach, že přijde o hlavu, a je to pro něj natolik zajímavý byznys, že mu stojí za to ho rozvíjet,“ vypráví adiktolog Tomáš Zábranský. Podle něj pokud marihuana nemá významný finanční benefit, funguje její distribuce na principu směny a sdílení a zůstává omezena na okruh samopěstitelů.

Co říkají odborníci na varování české policie ohledně koncentrátu konopí zvaného Fénixovy slzy, který prý podle policie může i zabíjet? Poslechněte si záznam celého pořadu Přes čáru.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.