Marie Hrušková, spisovatelka a scenáristka

13. červenec 2017

S Marií Hruškovou jsme se vydali za památnými stromy.

„Lidé přisuzovali stromům nejenom duši, ale současně viděli v mimořádném, mohutném a věkovitém stromu i něco víc – tajemnou mocnost, které je třeba dávat dary jako poděkování za přízeň, nebo jim přinášet oběti, aby od nich získali ochranu, pomoc a prospěch. Tehdy lidé věřili, že jim strom může zprostředkovat spojení s Bohem, naznačit boží vůli. V takovém stromě viděli jistotu, obraceli se k němu ve chvílích, kdy se potřebovali o někoho, o něco, opřít. Nedovolili mu ublížit ani ulomením větvičky, neboť věřili, že by tím škodili sami sobě.“ Marie Hrušková, Kult stromů v zemích Koruny české.

Známe se už řadu let a překvapilo mě, že ještě nikdy nebyla hostem vltavské Telefonotéky. Vždyť hudba a památné stromy mají tolik společného. PhDr. Marie Hrušková osudům významných stromů v České republice zasvětila většinu života.

Když jsem ji požádal o spolupráci, téměř okamžitě odpověděla e-mailem s jasným scénářem. Mimo jiné v něm píše: „Co třeba: Hukvaldy a Janáček – proslulý Hrubý buk, který znal. Už dávno padl, zato jsou nevídané a obdivované kořenové náběhy u buků pod hradem a pak velké lípy v oboře při cestě k Bystroušce, Kamenice nad Lipou, rodiště Vítězslava Nováka, který vyrůstal v Počátkách (krásné aleje a duby na hrázi rybníku Valcha) – nebo snad Rožmitál pod Třemšínem a Jan Jakub Ryba – stromy na hřbitově a stará první lípa v Johančině aleji vedoucí do Starého Rožmitálu, kde J. J. Ryba kantořil.“

Uslyšíte sami, pokud si ovšem v úterý 12. ledna dopoledne vyberete Telefonotéku jako svého rozhlasového společníka, který se v rozhovoru s Marií Hruškovou změní tak trochu na rozhlasovou dendrologickou mapu České republiky.

02495064.jpeg

Marie Hrušková po studiu na Pedagogické fakultě a Filosofické fakultě UK učila v Praze. Píše od dob studií, proto ji malíř Jaroslav Turek požádal (r.1967) o zpracování textů k jeho kresbám památných stromů. Disertační práce „Památné stromy v ústní lidové slovesnosti a v literatuře“ (1972) předznamenala zaměření další tvůrčí práce, protože osudy stromů a vztahy lidí k nim a k přírodě se pro ni staly hlavním námětem.

Knihy o stromech se staly podkladem pro televizní seriál „Paměť stromů“ (2003), na jehož scénáři spolupracovala s režisérem Bedřichem Ludvíkem. Spolu s ním se také podílela na fotografické publikaci „Stromy se na nás dívají “ (Fraus 2003) a „Pamět stromů“ (MF 2006).

Marie Hrušková je autorkou projektu, jehož cílem je seznamovat veřejnost s nejmohutnějšími památnými stromy České republiky. Děje se tak od podzimu 2014 a prostřednictvím putovních výstav po různých našich městech (Křtiny, Plzeň, Třeboň, Jihlava, Říčany, Praha). V říjnu loňského roku bylo v Turnově na Večeru stromů představeno CD „Příběhy památných stromů“ (Radioservis) za účasti herečky a ctitelky stromů Barbory Hrzánové.

Čtěte také:

Spustit audio