Marian Jurečka: Pro zemědělce není tato zima nic neobvyklého

23. leden 2017

V létě sucho, v zimě velký mráz. To jsou potíže, se kterými se v poslední době potýkají farmáři. „Není to nic mimořádného, zemědělci jsou na takovou zimu zvyklí,” říká Jurečka ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Ministr zemědělství z KDU-ČSL v pondělí dopoledne oznámí, jaké má jeho resort plány na příští období.

Aktuální klimatická situace dělá vrásky sadařům, vinařům, nejvíce potíží ale mrazy způsobují chovatelům zvířat. „Jde o klasický průběh zimy, na který jsou zemědělci zvyklí. To není nic mimořádného. Zvířata zkonzumují o něco více krmiva, protože mají vyšší energetický výdej, nicméně to není zásadní rozdíl. Počasí zemědělcům komplikuje spíše běžný provoz, to znamená někde může zamrzat voda, někde se hůře odklízí kejda. Na to jsou ale zemědělci zvyklí,” říká ministr.


Také nás čeká příprava na novou evropskou zemědělskou politiku po roce 2020. Chci, aby Česká republika byla při tomto aktivní. Marian Jurečka

Nutné zavlažování

Farmáři se v posledních letech potýkali s prudkým propadem výkupních cen mléka a vepřového masa. Dokázal jim Jurečkův resort pomoci? Podle ministra udělal vše, co se dalo.

„Využili jsme evropských i národních finančních prostředků, abychom jim nabídli mimořádné prostředky navíc, což se v roce 2016 také stalo. Přibyly nové národní dotační tituly, udělali jsme také opatření v daňové oblasti, to znamená, že přibyla možnost odpočtu nafty na živočišnou výrobu. Dál tam také byly kompenzace za to mimořádné sucho z roku 2015 nebo loňské mimořádné jarní mrazy. V součtu mohou zemědělci získat navíc 3,6 miliardy korun,” vyjmenovává Jurečka.

Kvůli suchu se hodně mluví o tom, že by stát měl podporovat zadržování vody v krajině a pomáhat zemědělcům budovat závlahové systémy. Jurečka říká, že se to daří. „Zemědělci si po suchém roku 2015 uvědomili, že některé komodity a plodiny nelze pěstovat bez jistoty závlahy. Za poslední dva roky do obnovy a rozvoje závlahy investovali 80 milionů korun.”

Česká potravina

Jurečka měl v plánu podpořit zemědělce při budování moderních skladů, aby mohli po delší období dodávat kvalitní produkty, zejména do obchodních řetězců. „Z programu rozvoje venkova jsme vyčlenili část finančních prostředků na investice do zemědělství a potravinářství, kde jsou výrazně zvýhodnění ti zemědělci, kteří dělají takzvané citlivé komodity, tedy ovoce, zeleninu, živočišnou výrobu. Podporujeme právě ty investice, které souvisejí s uskladněním komodity, případně s jejím zpracováním,” říká ministr.

Co vidí ministr zemědělství v příštím období své funkce jako nejdůležitější? „Chtěli bychom pracovat na osvětě zákazníků, protože jsme udělali velké změny v oblasti legislativy, kdy se zavedl pojem česká potravina. Chceme tyto věci více kontrolovat, aby řetězce tohoto nezneužívaly a nemátly zákazníka. Také nás čeká příprava na novou evropskou zemědělskou politiku po roce 2020. Chci, aby Česká republika byla při tomto aktivní,” odpovídá.

autoři: rkr , vis
Spustit audio