Marhoul: Aktivní zálohy nedokázaly plně doplnit armádu, a to se teď změní

16. prosinec 2015

České armádě chybí do plného stavu nejméně 2 tisíce mužů a žen. Dnes o situaci jednají poslanci, kterým se na stůl dostanou takzvané branné předlohy. Podle trojice norem by se obyvatelé mohli dobrovolně přihlásit k branné povinnosti a účastnit se vojenských cvičení. Co by to mohlo přinést české armádě?

„Je to krok správným směrem,“ uvedl v Dnešním Plusu režisér Václav Marhoul. „Naše armáda je podfinancovaná, a za posledních let se dočkala mnoha nekoncepčních řešení i škrtů.“

Filmaře zajímá zvláště zákon o aktivních zálohách, podle kterého by tyto měly vznikat u jednotlivých bojových útvarů, a měly by je integrálně doplňovat.

„Faktem je, že armáda má podstav. Na trhu práce nestojí mimo čas a prostor, ale musí nabídnout podmínky, aby byla pro lidi zajímavým povoláním,“ přiblížil obtížnost náboru nových vojenských posil Marhoul.

Role aktivních záloha je jasná. „Pokud by došlo, nedej bůh, k nějaké zásadní krizi, tak jsou aktivní zálohy díky svému náskoku schopné ve výcviku doplnit stavy armády,“ vysvětlil Marhoul.

Ve Sněmovně není ale jen zákon o aktivních zálohách. „Je to balík zákonů, které se týkají celé Armády České republiky.“

„Zálohy má každá armáda na světě, není to nic, co bychom si najednou vymysleli. Jde o to, že doteď zálohy fungovaly v rámci módu pěších krajských rot, ale že by byly schopny skutečně doplňovat armádu, tak na takové úrovni nebyly. A to se teď změní,“ shrnul Václav Marhoul.

Stropnický: Nejde o žádnou militarizaci společnosti

„Je rozdíl mezi pacifismem a principem nenásilí,“ připomněl pražský zastupitel Matěj Stropnický (SZ).

Podle něj je pacifismus jako světonázor překonaný, ale princip nenásilí je stále platný. „Je třeba upřednostňovat ve všem diplomatická jednání, která patří k demokracii.“

„Není ale nic proti ničemu, když branné předlohy projdou, protože to není žádná dramatická militarizace společnosti,“ soudí politik.

Ten svou osobní účast v aktivních zálohách nevylučuje. „Je třeba počkat, až zákon úplně projde.“

Zákon o aktivních zálohách nemá v žádném případě nahrazovat profesionální armádu, dodal zastupitel.

„Je to spíše věc motivace k aktivnějšímu občanství, které se může v krizových okamžicích projevit tím, že je potřeba nasadit sebe sama v ozbrojené obraně.“

Stavy vojáků nejsou ale jen otázkou peněz. „Je to věcí prestiže armády... Je třeba prezentovat armádu jako obranu hodnot a občanských ctností, a mám pocit, že současná náborová videa dělají přesný opak,“ kritizoval současný obraz armády Matěj Stropnický.

autoři: oci , bum
Spustit audio