Marek Ženíšek: Když bude EU otálet, ohrozí jí kromě teroristů i populisté s jednoduchými řešeními

26. listopad 2015

O vnější ochraně schengenských hranic se mluví několik měsíců, přesto stále ještě nebyly podniknuty kroky, které by bezpečnost hranic zaručily. S jakými překážkami se Evropa potýká?

„Evropská unie to nezvládá, a je třeba si to přiznat,“ prohlásil v pořadu Interview Plus poslanec a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Ten se podivil, jak je například možné, že každý den vidíme záběry nových člunů s uprchlíky, které přijíždějí na řecký ostrov Lesbos bez toho, aniž by procházely kontrolami.

„Je to především na těch jednotlivých státech,“ soudí politik. „A tam kde nezvládají jednotlivé státy, a ukazuje se, že Řecko a dříve i Itálie to skutečně nezvládly, tak musí nastoupit Evropská unie.“

Mnoho států které slíbily, že se budou na řešení migrační krize podílet třeba finančními prostředky, tak stále ještě neučinily, upozornil Ženíšek.

„Bez aktivity jednotlivých států není možné, aby EU konala, ale také jsem přesvědčen, že unie stále nevyužila ani toho, co už k dispozici má,“ tvrdí politik.

Ženíšek kritizoval i zdrženlivost Evropy v řešení uprchlické vlny s Tureckem a Afrikou. „Když se podíváme, co EU nabízí, tak to neodpovídá situaci.“

„Jestli je uprchlická krize prioritou číslo jedna, a africkým zemím nabízíme jen 5 miliard eur, přestože ony tvrdí, že z ekonomických migrantů mají nazpět peníze v celkové hodnotě až 40 miliard, tak k tomu Evropa musí přistoupit podobně. Musí si na chvíli utáhnout opasek a investovat do věcí, které jsou zapotřebí.“

Jednotlivé státy musí podle poslance poskytnout daleko více peněz a lidí, a pak teprve může unie konat tak, jak bychom si představovali, vysvětlil politik.

„Pokud Evropa nebude reagovat rychle, tak jí hrozí, že kromě Islámského státu a teroristů ji bude ohrožovat i veřejnost, která přestane projektu Evropské unie důvěřovat, a budou nastupovat radikálové, kteří budou navrhovat jednoduchá, ale populistická řešení, které stejně nic nepřinesou,“ varoval před otálením Evropu Marek Ženíšek.

Potřebujeme více Evropy, nebo se Evropská unie žene do záhuby? Proč není dostatečně chráněna schengenská hranice, když se o tom mluví tak dlouho? Jaké by mohlo být zapojení Česka do řešení syrské krize? Jaká je situace v TOP 09 před víkendovým sněmem? Poslechnětě si celé Interview Plus s Markem Ženíškem!

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio