Marek Hudema: V Nizozemsku chtějí uzákonit právo na práci z domova

13. červenec 2022

Kde je budoucnost kancelářské práce? V Nizozemsku jsou přesvědčeni, že mimo kancelář. Což je velký rozdíl například oproti situaci v Česku, kde je od konců lockdownů práce z domova spíše tolerovanou výjimkou.

V Nizozemsku dokonce minulý týden dolní komora tamního parlamentu schválila zákon, podle kterého je práce z domova právem zaměstnance.

Čtěte také

Pokud tento zákon ještě schválí tamní senát, a tak se zřejmě stane, bude sice moci zaměstnavatel zakázat svému zaměstnanci práci z domova, ale bude pro to muset uvést relevantní důvody. Zaměstnanec pak tyto důvody bude moci zpochybnit u soudu.

Jde o úplně opačný koncept, než je u nás, kdy zaměstnavatel může práci z domova povolit či i ve výjimečných případech nařídit, ale zaměstnanec nemá žádné právo se jí domáhat.

V Nizozemsku má navíc zaměstnanec nárok na proplacení nákladů, které mu vznikají prací z domova. Například toho, že využívá svůj byt jako kancelář, že si tam topí, svítí či si musí koupit novou židli. A většinou mu je zaměstnavatel skutečně proplácí. Firmy v tom podporuje i nizozemská vláda, která prosadila to, že se z těchto peněz neplatí od letoška daně.

V Česku sice teoreticky také existuje nárok zaměstnance na to, aby mu zaměstnavatel zaplatil zvýšené výdaje související s prací z domova, ale ve skutečnosti spíše firmy v průběhu pandemie lidem pracujícím z domova snížily platy.

Zaměstnanci pod kontrolou

Nizozemci často tvrdí, že spokojený zaměstnanec je základem úspěšné firmy a že pokud lidé chtějí pracovat z domova, tak proč ne. Často jde ostatně o kombinaci práce z domova a z kanceláře.

Zajišťuje to totiž největší produktivitu práce, protože zaměstnanec se stýká s ostatními spolupracovníky, což často přináší nové nápady a inovace, a zároveň může pracovat i z domova, kde má klid a ušetří čas jinak ztracený dojížděním do práce.

Bohužel, v českých firmách, stejně tak jako třeba v některých amerických, nutí manažeři sedět lidi ve firemních kancelářích a odmítají práci z domova.

Marek Hudema

Což je obzvláště podivné u některých internetových a technologických, účetních, poradenských či mediálních firem, kde lze pracovat na dálku a pracovní výkon je možné snadno a jednoduše kontrolovat podle jeho výsledku.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související