Marek Hudema: Proč máme tak vysokou inflaci?

8. listopad 2022

Inflace v Česku je dvojciferná a taková zřejmě zůstane i příští rok. Zatímco letos bude okolo 20 procent, příští rok by podle prognózy centrální banky měla být okolo deseti procent. V dalším roce by se pak měla dostat někam ke dvěma procentům. Je to realistické a proč tu vlastně máme tak vysokou inflaci?

Nejprve je třeba si uvědomit, že moderní centrální bankéři milují inflaci. Sice nízkou, ale přesto inflaci. Vysoké inflace se bojí, ale ještě víc se bojí snižování cen. Proto také po finanční krizi dělali všechno proto, aby inflace rostla.

Čtěte také

V Americe to praktikoval třeba šéf tamní centrální banky Ben Bernanke, u nás například guvernér České národní banky Miroslav Singer. Pumpovali do ekonomiky peníze, ale inflace nerostla a stále se držela kolem nuly. Staré ekonomické poučky jakoby neplatily.

Nakonec se ale ukázalo, že platí. Vypouštění peněz do ekonomiky skutečně zvedá ceny, pokud díky něčemu jinému výrobní náklady neklesají. Což se donedávna dělo a to něco jiného zřejmě byla možnost přesunout část výroby do „levnějších“ zemí a využívat relativně levných surovin.

Lidé přestávají centrální bance věřit

Covid, ruská politika a válka na Ukrajině tohle pohřbily. A protože pohlcování nadměrného množství peněz má nějaké zpoždění, když skončí, zákonitě se objevuje inflace. Vyšší, než jakou bychom jinak měli.

Čtěte také

Co s tím? Centrální bankéři mají nástroje, jak inflaci zkrotit. Například řídí úrokové sazby či kurz měny, ale hlavně jde o ovlivňování lidských očekávání. Inflace funguje tak, že když se lidé domnívají, že bude vysoká, bude vysoká. A naopak, pokud si lidé myslí, že klesne, klesne.

Jak ale ovlivnit očekávání? Jasnou a důvěryhodnou komunikací s veřejností a připraveností použít v případě nouze ony technické nástroje. Aby bylo vidět, že centrální bankéři myslí boj proti inflaci skutečně vážně.

Naše centrální banka ale jedná spíš opačně. Z vyjádření guvernéra Aleše Michla se zdá, že úroky nebude zvyšovat pokud možno nikdy a bude čekat, až bude dobře. Navíc odhady ČNB „podstřelují“ skutečnou inflaci.

Marek Hudema

Výsledkem je, že lidé přestávají centrální bance věřit a inflace zřejmě bude vyšší a bude tu déle, než si centrální bankéři myslí. Nehledě na to, že podle mnoha ekonomických studií se zdá, že bychom na tom byli úplně nejlépe bez jakékoliv inflace a vyhnuli bychom se tím i podobným experimentům, které přispěly k naší současné neveselé situaci.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio