Marek Hudema: Před rokem odešli Američané z Afghánistánu, ale Tálibán se nezměnil

13. srpen 2022

Léta byla média plná zpráv o Afghánistánu, ale letos se tato země objevuje ve zprávách jen sporadicky. Přitom právě před rokem, loni v srpnu, se blížila vojska radikálního islamistického hnutí Tálibán k hlavnímu městu Kábulu a nakonec ho dobyla. Vypadá to, jako by západní svět zaujatý nyní jinými, většími konflikty na Afghánistán tak trochu zapomněl. A to je chyba.

V Afghánistánu totiž nevládne hodné modernizované hnutí Tálibán, i když Američané v době, kdy prchali z Kábulu, tvrdili právě toto. Tehdy bylo módou říkat, že současný Tálibán nemá nic společného s Tálibánem, který tam vládl od roku 1995 do roku 2001.

Čtěte také

Tedy s Tálibánem, který ukrýval teroristy z organizace al-Káida, plánující útoky 11. září, nebo s Tálibánem, který bránil ženám ve vzdělávání. Či s Tálibánem, který se snažil prosadit v zemi středověký režim zakazující třeba televizi.

Jenže po roce vidíme, že Tálibán se vrátil ke svému starému chování. Změny jsou spíš kosmetické a dotýkají věcí, které nelze jen tak zakázat už kvůli tomu, že by to vyvolalo odpor mladších členů hnutí.

Stále stejný

Takže je povolena reprodukovaná hudba, počítačové hry či televize. Ovšem jen některé písničky, moderátorky musí mít zakrytý obličej, a pokud někdo v médiích kritizuje Tálibán, nebo se o něm dokonce ironicky vyjadřuje, může přijít nejen o práci, ale i o život.

Střední školy pro dívky jsou zavřené a získat vyšší vzdělání je velmi obtížné. Ženy nemohou vykonávat mnohá povolání, mají předepsané „slušné“ oblečení a někdy i mužský doprovod.

Navíc se Tálibán nerozpakuje dál poskytovat pohostinnost teroristům. Donedávna takto hostil Ajmána Zavahrího, vůdce al-Káidy a jednoho z autorů útoků 11. září. V červenci ho v Kábulu zabila americká raketa. Přitom v dohodě z Dauhá s Američany Tálibán slíbil, že v zemi nebudou protizápadní teroristé.

„Tálibán se nezměnil. Tálibán je Tálibán a je stejný jako v roce 1995,“ řekl nedávno novinářce z amerického listu The New York Times mluvčí jednoho z tálibánských ministerstev. A to je pravda.

Marek Hudema

Dál stejně jako dřív potlačuje lidská práva a chrání protizápadní teroristy a to může být nakonec problém. Čím dřív si to Západ skutečně uvědomí, tím lépe.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.