Marek Hudema: Jeden z největších podvodníků historie a jeho věčná metoda

21. duben 2021

Ve vězení ve věku 82 let zemřel před pár dny Bernie Madoff, jeden z největších finančních podvodníků historie. Stal se proklínanou osobou, inspirací pro film Woodyho Allena i ukázkou toho, jak fungují a dál budou fungovat staromódní podvodníci. Bez ohledu na to, že si myslíme, že moderní svět je proti nim zabezpečen.

Mechanismus podvodu, kterým dokázal Američan Madoff vytahat z investorů neuvěřitelných více než 50 miliard dolarů, tedy v dnešních cenách přes bilion korun, byl jednoduchý.

Čtěte také

Vybíral od lidí peníze, tvářil se, že je zhodnocuje, a místo toho z peněz těch, kteří přišli později, vyplácel ty, kteří přišli dříve. Říká se tomu Ponziho schéma nebo po česku letadlo. Nejde o žádné investice, jakkoliv riskantní, je to čistý podvod. Madoff ho provozoval celá desetiletí. I když vyvolávalo podezření, že nikdy nechtěl říct, jak peníze klientů zhodnocuje, a vykazoval každý rok zhruba stejný zisk okolo 12 procent.

Většina lidí ale jeho úspěchu ráda uvěřila. Chtěla totiž věřit, že jeden ze zakladatelů americké burzy Nasdaq, zábavný společník a filantrop má tajný recept na jistý zisk. Jeho oběti mu samy nabízely peníze, doslova mu je vnucovaly. Vždyť Madoff byl přece tak konzervativní a tak solidní. Dokonce ani ti, kteří ho podezřívali z nekalostí, si nemysleli, že provozuje letadlo. Domnívali se, že „jen“ využívá k obohacení neveřejných informací nebo že pere třeba mafiánské peníze.

Podvodníci, kteří dokážou okouzlit své okolí

Čtěte také

Madoffa „dostala“ až finanční krize. Najednou spousta jeho klientů, kteří utrpěli finanční ztráty jinde, musela své peníze vybrat. Jenže Madoff je neměl z čeho vyplatit. Když to přiznal jednomu ze svých synů, který o podvodech nevěděl, oznámil ho syn úřadům. A to ho dovedlo do vězení.

Přitom dříve dokázal Madoff starší několikrát úřady přesvědčit, že vše je v pořádku. Jak je to možné, když existovaly různé regulace, které měly podvodům zabránit, a navíc investování bylo stále více založeno na elektronických převodech, kde je přece těžší skrýt stopy podvodu? Odpovědí je, že i v moderním, počítačovém světě mají úspěch podvodníci, kteří dokážou okouzlit své okolí.

Marek Hudema

Dokonce i část počítačových hackerů úspěšně používá místo technických fines takzvané sociální inženýrství. Prostě přesvědčí lidi, aby jim dali dobrovolně svá hesla, čísla kreditních karet nebo aby je pustili do svých počítačových systémů. Málokdo byl ovšem natolik dlouhodobě finančně úspěšný jako Bernie Madoff. Tedy zatím. Kdy se objeví nový počítačový Bernie Madoff, je totiž jen otázkou času.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio