Marek Hudema: Je válka na Ukrajině válkou globální, nebo lokální?

2. květen 2023

Rusko a ti, kteří věří jeho propagandě, tvrdí, že jde o válku celosvětovou. Ukrajinci naopak zdůrazňují, že jsou to oni sami, kteří se brání ruské agresi. A že zastavení ruského ozbrojeného pochodu na Západ je na jejich bedrech.

Pravdu mají paradoxně obě strany. Pokud budeme posuzovat válku podle ideologie i podle geografického rozsahu, je to válka globální i lokální.

Čtěte také

Globální je ze strany Moskvy, lokání z pohledu Kyjeva. Kreml tvrdí, že jde o válku s kolektivním Západem, který se postavil proti Rusku. Mluví o tom jeho válečná propaganda a jeho představitelé. Podstatná část ruského vedení, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina, tomu věří.

Dokonce věří i tomu, že je to válka se Západem, která začala už před ruským útokem na Ukrajinu. Což je nesmysl, protože Západ a Ukrajina na nikoho neútočily a navíc kdyby byla ruská invaze zpočátku úspěšnější, Západ by nechal Kyjev klidně padnout a pak dodatečně možná podporoval nějaké partyzánské jednotky.

Proč to Američané udělali?

Zároveň Rusko vede válku proti Ukrajině a proti Západu, který v jeho představách Ukrajinu zastupuje, po celém světě: Kreml podněcoval či toleroval útoky na americké jednotky na Blízkém východě.

Čtěte také

Snaží se vyvolat protizápadní a protiukrajinské nálady v Africe. A v Evropě se pokouší dát dohromady krajní pravici a krajní levici, aby se postavily proti pomoci Ukrajině.

Ukrajina naopak vede válku lokální, vlasteneckou, válku o svoji státní i národní existenci. Byť se západní materiální pomocí. Kyjev by ji ale rád rozšířil, dal ochutnat Rusku „jeho vlastní medicínu“ a napadl Rusko všude. Z nedávno uniklých amerických dokumentů víme, že ukrajinští generálové chtěli zaútočit na Moskvu, na ruské jednotky v Sýrii a na ruské žoldnéře v Africe. Jenže nemohou. Američané byli proti. A protože Ukrajinci potřebují americkou materiální podporu, útoky odvolali.

Marek Hudema

Proč to Američané udělali? Nechtějí si komplikovat situaci rozšířením bojiště. Skutečný soupeř je pro Spojené státy ne Rusko, ale Čína. Snahu o zadržování Pekingu si nechce Washington zkomplikovat malými rusko-ukrajinskými válkami ve třetím světě, do nichž by musel zasahovat. I přes to, že tyto miniválky by oslabily Rusko a pomohly Kyjevu s dobýváním obsazených území.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio