Marek Hudema: Americké volby – je to v ekonomice, ale jinak

31. říjen 2020

Je to v ekonomice, blbče, prohlásil prý v předvolební prezidentské kampani Billa Clintona jeho poradce James Carville. A vyšlo to. Clinton volby v roce 1992 vyhrál a porazil tehdejšího prezidenta George W. Bushe.

O ekonomice byly volby v Americe i jinde od té doby mnohokrát a měly o ní být i ty letošní. Jenže přišla pandemie nemoci covid-19, a tak jde sice stále o ekonomiku, ale trochu jinak.

Čtěte také

Podle původních, předpandemických odhadů mělo jít v letošních amerických prezidentských volbách o to, jestli ekonomika šlape, nebo ne. Pokud by hospodářství fungovalo dobře, měl vyhrát současný prezident. Tedy Donald Trump. V opačném případě měl zvítězit jeho sok z Demokratické strany, tedy Joe Biden. Větší pravděpodobnost výhry přitom byla na straně Trumpa.

Dnes je to v důsledku pandemie nového koronaviru přesně naopak. Ne ale kvůli ekonomice. Trumpovi totiž voliči vyčítají v první řadě nezvládnutí první vlny epidemie, a hlavně podzimní návrat nemoci do Spojených států ve velkém měřítku. A také to, že už je vlastně součást establishmentu, washingtonské bažiny, proti které sám – i když jen na oko – v předchozích volbách bojoval.

Když nejsi schopen odlišit se od protikandidáta

Čtěte také

Dobře fungující ekonomikou by se Trump samozřejmě mohl zachránit. Jeho výchozí pozice není špatná. Americké hospodářství se sice propadlo kvůli jarní vlně infekcí, ale pak se začalo vzpamatovávat a ve třetím čtvrtletí letošního roku zaznamenalo dokonce rekordní vzestup. Nejen díky své pružnosti a odolnosti, ale hlavně s pomocí obří vládní finanční injekce.

Jenže pro udržení ekonomiky na této trajektorii je potřeba další pomoc. Jejímu schválení ale brání spor mezi Trumpovými republikány a opozičními demokraty. A protože republikáni chtějí další pomoc v menší výši než demokraté, těžko se to prodává nerozhodnutým voličům jako snaha pomoct lidem.

Marek Hudema

Zároveň se jim dá jen obtížně prodat i představa, že opoziční demokraté a jejich kandidát Biden se chystají příliš zadlužit zemi. Trump totiž už nyní rozhazuje peníze jen o málo méně, než by chtěl Biden, a v budoucnu se šetřit nechystá. Zkrátka, ano, je to o ekonomice, blbče, ale pokud ti do ní strčí vidle covid a pak navíc nejsi schopen se odlišit v kampani od svého protikandidáta, nic s tím nenaděláš.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio