Marek Benda, poslanec

Cenzura, roubík pro novináře, ohrožení svobody slova, tak nazývají média novinku, která jim do budoucna zakazuje zveřejňovat odposlechy. Opravdu bude v Česku omezena svoboda slova? Budeme se ptát. Autor kontroverzní změny, poslanec ODS, Mare Benda. Dobrý den.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Dobrý den přeju.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zdravím vás do našeho poslaneckého studia. Pořad předtáčíme, protože je schůze Sněmovny a vy jste si nebyl jist, jestli by vás některý opoziční poslanec vypároval. To je ve sněmovně tak zle, že už si ani poslanci kolegiálně nevypomohou?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Tak bohužel situace je teď vážná, protože ministři musí odjíždět na ministriády v Evropské unii a opozice se rozhodla, že bez generální dohody tak nebude párovat ministry, tak máme trochu komplikace s tím, že část našich lidí by měla zároveň řídit Evropskou unii a zároveň tak musí stále hlasovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To je zvláštní věc, že na běžném párování je problém se s opozicí domluvit a pokud jde třeba o zákon, který zakazuje zveřejňovat médiím odposlechy, to potom se domluvíte raz dva. Čím to je, pane poslanče?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Tak párování je otázka politická, ze které oni dělají politikum. Že bychom se na tomhle zákoně domluvili raz dva, to tak jednoduché není. Zákon se projednával poměrně dlouho.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak ono se nestává tak často, že vy byste hlasoval shodně s panem Paroubkem.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
To se nestává tak často, ale někdy se to stát může a upřímně ve věcech, které procházejí mým výborem ústavněprávním, je to v drtivé většině věcí. Pro trestní zákon hlasovala také celá opozice a pro většinu věcí, které procházejí naším výborem v těch právních otázkách, tak se nejde většinou napříč politickým spektrem, někdy s výjimkou komunistů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Proč tedy chcete zakázat zveřejňovat odposlechy? Bojíte se vy politici, že na vás ještě něco může vyplavat, je to taková prevence?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Upřímně řečeno, zveřejňovat odposlechy je podle mého názoru nelegální i dneska. Podle názorů mnohých právníků a Senát, jestli odmítl ten návrh zákona schválit, tak to bylo jenom s poukazem na to, že je nadbytečný, že už dneska se to nesmí, že se jedná samozřejmě o ochranu soukromí. Ale obecně vzato, já jsem pokládal za nezbytné zdůraznit, že jestliže máme nějaký státní prostředek, nesmírně silný státní prostředek invazivní, kterým je zásah do soukromí jednotlivce, jeho odposlech, tak musí sloužit jenom těm účelům, pro které ho stát povolili, to znamená pro účely trestního řízení. Kdybychom chtěli mít odposlechy pro noviny, tak přece je budeme povolovat soudem. A nebudeme to takhle šidit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
My se ještě dostaneme k těm právním věcem. Ale řekněte mi upřímně a teď opravdu osobní otázka. Myslíte si, že i vaše jméno by se mohlo objevit v některých policejních odposleších?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já si jsem jist, že se nemůže objevit v tom, že jsem si s někým telefonoval. Ale absolutně nejsem jist, jestli se nemůže objevit jako jméno třetí osoby, po které se někdo bude někde bavit a v tom byl přece klíčový problém odposlechů, které běžely v posledních letech, už bych řekl ven. Že noviny a novináři neměli žádnou vnitřní autozenzuru, žádným způsobem se nepokusili chránit práva osob v tom zmiňovaných a že pouštěli úplně všechno. Já jsem dokonce přesvědčen o tom, že i po této novele, pokud opravdu najdete na někoho z politiků něco špatného, na někoho z veřejných činitelů něco špatného, mluví s někým, domlouvá si s ním ošklivé věci, pak je samozřejmé to zveřejnit, ale musí to být s odkazem na to, že tady převažuje veřejný zájem a že se odvoláváte na listinu nebo noviny se odvolávají na listiny a zájem na zveřejnění takové informace. Nemůže to sloužit jenom jako série drbů, které mají zvýšit prodávanost různých bulvárních tiskovin.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, upřímně. Četl jste tu knížku novináře Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek II, Krakatice?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Četl jsem značné části její. Četl jsem samozřejmě všechno, co vyšlo v novinách.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A když jste si to tak pročítal, a dočítal jste se o vašich kolezích, panu poslanci Tlustém a panu ministru Langerovi, co jste si o nich v tu chvíli pomyslel, řekněte mi upřímně.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Žádnou radost jsem z toho neměl, žádnou radost jsem z toho neměl a říkal jsem si, že je velmi nešťastné, že někdo se baví s takovými lidmi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A říkal jste si, že mají podezřelé kontakty?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Říkal jsem si, že mají podezřelé kontakty.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A když mají podezřelé kontakty, nestálo by zato spíš, aby se to pořádně prošetřilo, vyšetřilo?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ale to já samozřejmě jsem poslední, kdo by bránil vyšetřování Krakatice. Já upřímně mám pocit, že tam to ta policie nezvládla příliš sama.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale pozor, pan Langer je přeci ministr vnitra?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Teď, ale nezapomeňme, že spis Krakatice je z roku 2000 a 2001.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, ale v archivu stále leží a asi není problém ho otevřít. A je zájem na tom?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
To je možné, já si tedy myslím, že ani o jednom zmiňovaných kolegů tam nebylo prokazováno nic, co by naznačovalo jejich trestnou činnost, jenom nezapomeňme, že přes celý spis Krakatice, já se moc nechci bavit o Krakatici, protože to s tím nesouvisí, přes celý spis Krakatice, kdo tam byl obžalován? Kam ta policie kromě toho, že odposlouchávala, to dovedla? A odposlech má sloužit k tomu, aby lidé byli postaveni před soud, ne k tomu, abych sbíral drby?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale na druhou stranu, kdyby to Mladá fronta nezveřejnila, tak by se dnes veřejnost vůbec nedozvěděla o nějakých kontaktech, které by teoreticky mohly mít politici s mafiány? A vy sám říkáte, že jste z toho radost neměl, že vás to překvapilo.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Samozřejmě jsem z toho radost neměl, kdo by z toho radost měl? Ano. Ale já si myslím, že tuto možnost bude mít Mladá fronta i do budoucna? Bude mít, jenom si bude muset vědět, umět a obhájit, že tam je veřejný zájem a že tam nemůžou pouštět věty. Já nemusím mít rád pana Paroubka politicky. Ale nemůžu pouštět odposlechu věty, jakože někdo říká o někom: Paroubka umím. To přece o tom člověku neprokazuje vůbec nic. A je to jenom opravdu zlovolnost, protože pak jste úplně třetí osobou, která s tím nemá nic společného a jste schopna vygarantovat, že o vás někdo zlý a ošklivý neříká: Tuhle paní umím? Jste schopna tomu zabránit? Já tedy ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale na druhou stranu, pokud se v těch odposleších mluví například o tom, že by bylo možné dát poslanci Téčkovi, tedy Vlastimilu Tlustému tři kila, tedy tři miliony korun, tak je to minimálně věc, která je znepokojivá, jestli mohlo docházet k úplatkům.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ano, je znepokojivá, má být zveřejněna a s odvoláním na ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže si myslíte, že tato informace zveřejněna má být?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
S ohledem na veřejný zájem bude moci být i do budoucna zveřejněna. Jenom si budeme muset dát pozor na to, že v každém, o kom zveřejním osobní údaje, musím vědět, že musím prokázat veřejný zájem. To je přece to, co se v tom návrhu zákona otáčí. Já jsem, upřímně řečeno ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak moment, jenom abychom pochopili ten paragraf váš. Kdyby už platil teď, tak to co zveřejnila Mladá fronta o mafiánu Mrázkovi, ty odposlechy a tak dále, tak za to by mohl jít pan novinář Kmenta sedět až na pět roků? Tomu rozumíme správně? To, co bylo zveřejněno tak jak si to pamatujete a vy víte, co v těch novinách vycházelo.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že tam byly samozřejmě věci, na kterých žádný veřejný zájem nebyl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tedy, že by mohl jít do vězení pan Kmenta?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Že by si musel mnohem pečlivěji vybírat, co z toho otiskuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A nebylo by zvláštní, že by šel do vězení po všech těch mafiánech a různých těch kontaktech a těch náznacích o prorůstání jaksi mafiánů až do politiky, do těch nejvyšších pater politických, že by za to všechno šel sedět jenom novinář Kmenta?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já bych byl moc rád, aby za to šli sedět i ti mafiáni i ti, kteří se s nimi případně spojili a říkám, že pokud na to nějaký novinář přijde, takže to samozřejmě může zveřejnit. Co se z toho nesmí dělat, je vytahování jednotlivých drbů naprosto nepodložených. Já jsem na celou myšlenku některého zpřísněného odposlechu, přišel v okamžiku, kdy jsem viděl ty zápisy z fotbalové korupce, respektive četl v novinách, kdy jsem měl pocit, ty lidi se úplně zbláznili. Tam přece jako s plnými jmény dávali osoby, které s tím neměly nic společného, který se toho vůbec nezúčastnily, o kterých jedna nebo druhá strana mluvila. Tady se úplně zapomnělo, že existuje nějaká ochrana soukromí a že soukromí jedince musí být chráněno a že je velmi vysokým ústavním principem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, tyto odposlechy vyšly na povrch někdy už v roce 2004. Za chvilku se zeptáme, proč tedy tento návrh přichází až v roce 2008? Dvacetminut@rozhlas.cz, to je naše emailová adresa, můžete na ni psát své dotazy a také názory. Jenom připomínám, že hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je poslanec Marek Benda z Občanské demokratické strany. Řekněte nám tedy, když už vás to napadlo v té době, kdy se objevily odposlechy kolem fotbalové korupce, proč se ten návrh nepředložil dřív?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Tak protože jsme chtěli řešit odposlechy jako komplexní problém, abychom nejprve neřešili konec, jejich vynášení, ale abychom nejprve řešili jejich rozsah, množství odposlechů, které se v této zemi. Víte dobře, že za vláda sociální demokracie a zejména tedy Stanislava Grosse na vnitru anebo posléze v čele vlády, počet odposlech vzrostl úplně enormním způsobem. A od okamžiku, kdy se ODS stala vládní stranou, tak první kroky vedly k tomu, abychom nejprve na té exekutivní úrovni snížili počet odposlechů. Posléze jsme přijali legislativní opatření, které zpřesnilo, kdo povoluje odposlechy, zpřesnilo jejich podmínky, také řeklo, že pokud byl proveden odposlech a nebyl využit pro účely podání obžaloby, že se o tom dotyčná osoba musí dozvědět po půl roce a má právo si nechat přezkoumat Nejvyšším soudem jestli ten odposlech byl zákonný nebo nezákonný. To znamená, udělali jsme nejprve kroky, které měly vést k omezení odposlechů, protože nám samozřejmě všichni vyčítají, nemá stát tolik odposlouchávat a teprve pak se starejte o to, jestli ty věci nevychází ven. Takže nejprve jsme museli udělat první půlku a až jsme ji udělali, tak říkáme tu druhou půlku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, ale tím jste mi neodpověděl na otázku, protože ten váš přílepek se týká hlavně teď novinářů, proto se ptám, proč se nepředložil už tehdy v době vlastně, kdy vyplavaly na povrch tyto odposlechy kolem pana Horníka. Nebo vy jste neměl pocit, že ty odposlechy poškozují pana Horníka?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já teď nemluvím o panu Horníkovi. Já jsem teď spíš mluvil o dalších osobách, které tam byly zmiňovány. Měl jsem pocit, že ho fatálně poškozují a měl jsem pocit a také jsme už v minulém volebním období dílčí návrhy předpokládali, že je potřeba snížit počet odposlechů, že je třeba radikálněji zpřísnit jejich povolování a posléze, a to musí být a poslední krok, když nejprve si uděláme pořádek jako by v tom státě, říct, ale zároveň si uvědomte, milí všichni, že odposlech to, že byl proveden legálním způsobem neznamená, že když se k němu dostanete, takže ty informace, které v něm jsou, můžete legálně zveřejnit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
O tom zákonu bude rozhodovat ještě prezident. Pokud by zákon začal platit, tak Syndikát novinářů se chce obrátit na Ústavní soud. Vy jste šéf ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Jste si jist, že nedochází k zásahu do práva na svobodu projevu, že Ústavní soud podle vás nemůže nic najít?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že nedochází k zásahu do práva na svobodu projevu, protože zákon bude muset být vykládán a obecný princip, že co se objevilo i v legálně získaném odposlechu, nelze dále zveřejňovat, je podle mě naprosto v souladu s českou ústavou, protože chrání práva jednotlivce, který mohl být odposloucháván bezdůvodně například, který mohl být odposloucháván přes třetí osobu, vůbec s tím neměl nic společného, dokonce i jednotlivce, jak jsem se vám snažil ukázat, kteří vůbec netušili nic osobách, které byly odposlouchávány, které o nich jenom mluvili. To, že někdy převáží veřejný zájem a novinář zveřejní s plnou zodpovědností za to, že si bude umět před soudem a nakonec třeba i před Ústavním soudem obhájit tu preferenci veřejného zájmu, to myslím že se stane a věřím tomu, že soudy v dílčích jednotlivých případech, které se budou týkat veřejných činitelů a jejich špatného chování, řeknu: Ano, tady novinář nezodpovídá nebude sankcionován, řekne to i Ústavní soud, řekl to i štrasburský soud.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Organizace Reportéři bez hranic vám vyčítá, že ten návrh je sepsaný dost narychlo a bez jakékoliv diskuse s novináři. Opravdu jste se před tím napsáním toho návrhu neporadil s žádnými žurnalisty?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já se přece nepotřebuju a nemusím radit s žurnalisty.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Počkejte, vy přece nejste novinář, nepracujete v médiích, nemůžete vědět třeba jak se dělá investigativní novinařina, tak proto se ptám, jestli byste si neměl třeba sednout s šéfredaktory a zeptat se jich, jestli jim to náhodou nezkomplikuje práci?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
My se ale přece bavíme o trestním řádu, ne o novinářích, ne o tiskovém zákoně. Bavíme se o tom, co je v trestním řádu, jakým způsobem mají orgány činné v trestním řízení zacházet se spisy. Kdy je jejich zveřejnění legální.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale já sena to ptám z toho důvodu, že prezident Evropské asociace vydavatelů novin pan Valdo Lehari řekl, že právě ten váš přílepek jaksi brání českým médiím v tom, aby pokračovaly v investigativní žurnalistice?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já nevím, jestli ho pan prezident dostatečně četl, jestli je dostatečně obeznámen se situací v České republice, ano, myslím si že brání novinářům v tom, aby zvyšovali náklad svých tiskovin vynášením drbů z odposlechů. V tom jim bránit, nemyslím si, že jim brání v tom, aby chránili veřejný život, pokud se dozvědí i třeba z odposlechu něco špatného.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Šéfredaktor Mladé fronty DNES pan Čásenský říká, že neví o jiné civilizované zemi, kde by něco podobného platilo. Vy o nějaké takové civilizované zemi víte?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Je řada takových zemí. Jak jsme si dělali studie, tak například Kanada má stejnou úpravu. Ale upřímně řečeno já nevím o žádné civilizované zemi, kde by v tomto rozsahu vycházely z přípravných řízení odposlechy. To není samozřejmě nikde možné. Něco jiného je, když ten odposlech je použit jako důkaz před soudem, a to tady říkáme, pokud byl použit jako důkaz, může ho novinář použít. A neexistuje země, kde by se v tom rozsahu jako o nás vynášely věci z přípravného řízení a z odposlechů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká poslanec Marek Benda z Občanské demokratické strany. Vy odposloucháváte Dvacet minut Radiožurnálu. Nezapomeňte také na náš web, na náš email dvacetminut@rozhlas.cz, tam nám stále chodí vaše dotazy. Pane poslanče, pojďme k té druhé změně. Pokud bude platit tento zákon, nebude možné zveřejňovat oběti trestných činů, k čemu pomůže toto opatření?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ne obětí trestných činů obecně, ale obětí závažných trestných činů proti zdraví a lidské osobnosti. To je opatření, které má vést zejména k tomu, aby osoba, která byla například znásilněna, těžce poraněna a podobně, bez svého souhlasu nebyla ještě vláčena bulvárními médii.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu určitě to každý pochopí u dětí a podobně. A co třeba říkáte na argument novináře Josefa Klímy, který říká, co tedy má ta média dělat, když někdo vtrhne na Hrad, zastřelí pana prezidenta, ale v takovém případě jaksi nemůže ten novinář říct, že na Hradě byl zastřelen prezident, ale jenom že se tam střílelo a jeden člověk přišel o život? To přece dává té informaci úplně jiný rozměr?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Ale to přece není pravda. Já mám pocit, že pan Klíma si ze mě v tomhle směru dělá legraci. Samozřejmě, budeli zastřelen prezident, tak ta zpráva bude veřejně oznámena. Ale to, že se chrání totožnost tý oběti, pamatujete na debatu, která běžela kolem zastřeleného našeho vojáka v Afghánistánu a o problém, že prezidentská kancelář zveřejnila jeho jméno a že to není příliš etické a tady připouštíme, aby u osob a je to zase informace z trestního řízení, pokud se to pan novinář Klíma dozví, že to někdo viděl, všichni mi říkali, všichni se mi pokoušejí vyčítat příběh Ďuričko Kočka. Já jsem říkal, jestli vám někdo od sousedního stolu řekne: Já jsem viděl, jak pan Ďuričko vstal a zastřelil pana Kočku, tak si to samozřejmě zveřejněte, to je jeho tvrzení. Ale není možné, aby policie pouštěla v přípravném řízení jména a kompletní identifikace oběti závažného trestného činu proti lidskému zdraví a osobě?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane poslanče, řekněte mi, máte mezi novináři kamarády?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že spoustu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A zdraví vás novináři poté, co jste prosadil ve sněmovně tuto změnu?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Většina novinářů mě zdraví.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A někteří vás třeba přestali zdravit kvůli tomu?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Zatím jsem to nezaregistroval, ale možná, že jsem si jenom nevšiml. Ale myslím, si, že většina novinářů mě zdraví.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste v parlamentu od roku 1990, jste tam s výjimkou dvou let celou dobu. Patříte tedy k nejdéle sloužícím poslancům. Máte pocit, že se to nějakým způsobem na vás projevilo?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Proč myslíte? Akorát mám jisté zkušenosti.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jestli nejste odrtžen třeba od běžného života, když jste posledních devatenáct let pořád jenom v politice.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Já si opravdu nemyslím, že jsem odtržen od běžného života, žiju v běžném bytě, nakupuju v běžných krámech, mluvím s běžnýma lidma. Chodím do běžných restaurací. Já nevím, co se tímhle tím vždycky myslí. To já můžu naprosto stejně tak říci, jestli novináři nejsou odtrženi od běžného života protože už devatenáct let dělají novinařinu. Já se stýkám asi s více lidma, než mnozí novináři, kteří za mnou chodí, kteří mě kontaktují, kteří ... to je tak strašně jednoduché tvrzení, že je někdo odtržen od běžného života.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Dovedete si přestavit, že byste nebyl v politice?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Samozřejmě si to představit dovedu. Také jsem tam krátký čas nebyl a to se stát může kdykoliv. Přesto s i myslím, že mám z politiky nějaké zkušenosti a že ty zkušenosti se mi a i lidem, které reprezentuji, tady hodí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A kdybyste odešel z politiky, šel byste třeba dělat novináře?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
To asi ne. Já myslím, že neumím natolik psát, vzhledem k tomu, že jsem právník, tak bych se věnoval nějaké právničině.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Že by se to asi moc neprodávalo ty vaše články?

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
To nevím, to nevím, to neumím říct. Ale myslím, že neumím spát, tak jak umí psát dneska bulvár.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to byl poslanec Marek Benda ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Díky za rozhovor, na shledanou.

Marek BENDA, poslanec /ODS/:
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.