Maorský dům starý 700 let

22. září 2010

Archeologové objevili zbytky domu, v němž bydleli původní obyvatelé Nového Zélandu v počátcích osídlení tohoto ostrova.

Nový Zéland osídlili lidé v několika migračních vlnách v období mezi rokem 800 a 1300 n.l. Podle tradice připluli předkové dnešních Maorů na velkých katamaránech z bájné země Hawaiki ležící kdesi v tropické Polynésii. Archeologický výzkum počátků osídlení Nového Zélandu není jednoduchý, protože Maorové jej zhusta považují za znesvěcení hrobů a posvátných míst.

Archeologům z Otago University se podařilo dosáhnout po pěti letech složitých jednání dohody s představiteli kmene Rangitane a získali od nich svolení k průzkumu nesmírně slibné lokality Wairau Bar a zvláště pak mohyly zvané místními lidmi Mohua. Wairau Bar leží na úzkém pruhu pevniny dělícím velkou lagunu od otevřeného moře. Vykopávky provedené na tomto místě ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století vynesly na denní světlo četné lidské ostatky a také předměty, které poprvé jasně ukázaly na východopolynéský původ Maorů.

Archeologům se při nejnovějších vykopávkách ve Wairau Bar podařilo odhalit základy domu z doby před 700 lety. Jednoduché stavení mělo rozměry čtyři krát čtyři metry a zřejmě v něm bydlela rodina výrobce kamenných nástrojů používaných k opracovávání dřeva, především k dlabaní člunů z kmenů stromů. V domě i jeho okolí ležela spousta nehotových nebo pokažených kamenných teslic.

Vedoucí vykopávek Richard Walter z Otago University označil nález domu za "velmi příjemné překvapení". Vnitřním uspořádáním připomíná dům stavení z jiných částí Polynésie. Maorové požadují navrácení všech lidských ostatků nalezených ve Wairau Bar. Dohoda s představiteli kmene ale dává archeologům prostor k tomu, aby nálezy před navrácením domorodcům důkladně prostudovali.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 23.1.2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.