Manželství se za posledních 30 let změnilo, říká Hana Třeštíková. Do kin vstupují její nové Manželské etudy

19. březen 2019

21. března do českých kin vstoupí nové Manželské etudy – film, který během sedmi let sledoval osudy pěti manželských párů. Natočila je Hana Třeštíková, dcera dokumentaristky Heleny Třeštíkové. „S protagonisty se z nás stali přátelé. Chtěla jsem, aby měli pocit, že jim také něco vracím,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou producentka a režisérka.

Pojďte s námi zdarma na promítání filmu Manželské etudy: Nová generace

Z dokumentu Manželské etudy: Nová generace

Radiožurnál, partner českých filmů, zve do kina. Fanouškům rozdává celkem 140 vstupenek film Manželské etudy: Nová generace.

Manželství se za posledních 30 let změnilo. Alespoň to dokazují zkušenosti Heleny a Hany Třeštíkových. Zatímco ta první své Manželské etudy poprvé natáčela v 80. letech, ta druhá ve svém filmu sleduje současnou generaci partnerů. 

Samotná Hana Třeštíková říká: „Páry v 80. letech se braly hlavně jako východisko z ekonomické nouze. Lidé se brali velmi mladí a těhotní, zároveň se potřebovali odstěhovat od rodičů. A svatba byl jejich způsob, jak se osamostatnit.“

Současné páry už to podle ní mají jinak. Berou se později, a navíc po delší známosti. „Muži i ženy dnes jsou ekonomicky soběstační – mají byty, vystudované školy a kariéry. Svatba dnes přichází ve chvíli, kdy všechno ostatní mají. Jde o rituál, který má potvrdit vztah, který už existuje.“

Žijeme ve zrychlené době. Současné páry nemají na nic čas.
Hana Třeštíková

Nejde o bulvár

Dnešní doba se lidem do soukromí dívá ráda. Dokazují to i oblíbené reality show, jako je třeba Výměna manželek nebo Farmář hledá ženu. A jak Hana Třeštíková upozorňuje, právě proti těmto formátům se ve svých Manželských etudách snažila vymezovat. 

„V těchto formátech jde o bulvarizaci soukromí, o čemž samozřejmě účinkující vědí. Něčeho podobného jsem se ale snažila vyvarovat: netočím skrytou kamerou, nesnažím se vyvolávat konfliktní situace nebo naplňovat předem napsaný scénář.“

Páry, se kterými natáčela, si Hana Třeštíková vybrala náhodou. „Nechala jsem kontakt na matrice a pak se mi hlásily páry, které si šly zapsat termín svatby,“ popisuje. 

autoři: Lucie Výborná , als