Manželství pro všechny do programového prohlášení vlády nejspíš neprosadíme, připouští Rakušan před jednáním s koalicí Spolu

13. říjen 2021

Nejprve dojednat program, až pak přijde na řadu personální obsazení ministerstev. To shodně prohlašují jak zástupci koalice Spolu, tak koalice Pirátů a Starostů. „Budeme se snažit nalézt kompromis přijatelný pro obě koalice, shodneme se třeba ve fiskální odpovědnosti. Musíme se začít bavit i o ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, která se musí konat do 30 dnů od konání voleb, a také o půdorysu budoucí vlády,“ vysvětluje předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Ve středu v 11 hodin se mají obě koalice sejít, aby projednaly harmonogram povolebních vyjednávání a také programové priority. Co je potřeba vyřešit?

Nejdříve je potřeba si říci, jak bude jednání technicky probíhat, dát mu nějaký časový plán a říci si, že třeba do 14 dnů přijdou naši programoví experti se základním půdorysem programového prohlášení a vygenerují sporné oblasti, nad kterými se potom s politickou supervizí setkáme a budeme se pokoušet nalézt kompromis, který bude přijatelný pro obě koalice.

Samozřejmě je potřeba se začít bavit o ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, protože se ze zákona musí konat už do 30 dnů od voleb, ať už ji pan prezident svolá, nebo nesvolá. Věřím, že ji nakonec svolá i na dřívější termín, tady už nám to trochu termínově začíná hořet. Bavit se budeme i o půdorysu budoucí vlády a je potřeba se začít bavit o rozdělení portfolií a definovat priority jednotlivých koalic.

Pojďme to tedy definovat i tady. Ve kterých bodech se s koalicí Spolu shodnete?

Myslím si, že jednoznačně ve fiskální zodpovědnosti. Každopádně se shodneme v tom, že je potřeba rychle začít něco dělat i s naším českým vzdělávacím systémem. Domnívám se, že je i akcent na jednoduchý stát, na digitalizaci. Věcná shoda je v tom, že přijatý stavební zákon není v pořádku a že bychom chtěli rychle dojít k jeho revizi.

To jsou věci, na kterých se asi shodneme celkem jednoduše a rychle. Zásadní akcent dvou koalic na to, aby skončilo prorůstání jednoho koncernu do státní správy, je také velmi silný.

Kde by se naopak mohly objevit třenice a zádrhely?

Myslím si, že v naší koalici byl větší důraz na životní prostředí. Nemyslím si, že tam jsou snad nějaké dramatické rozdíly, ale určitě je to otázka akcentů. Kde se mohou objevit ne úplně snadno řešitelné záležitosti, je sociální oblast. Myslím, že naše koalice k sociálním záležitostem ve svém programu dává o něco větší akcent.

Je něco, z čeho jako Piráti a STAN nechcete ustoupit?

Přijdeme tam i s takovými věcmi, které nebudou úplně snadno prosaditelné. V našem programu máme asi jako jediná koalice i to, aby bylo přijato manželství pro všechny. Máme tam záležitosti, které se týkají těchto etických záležitostí, řekněme z liberálnější konceptů. Ale tady si naopak uvědomujeme i po prohlášeních Mariana Jurečky (KDU-ČSL), že bude těžké to dostat do programového prohlášení. Minimálně ale chceme to, aby tam toto nebylo definováno opačně – že by se poslancům zakázalo hlasovat na základě poslaneckého návrhu podle jejich svědomí. To určitě nechceme připustit.

Kolik resortů připadne podle Rakušana které koalici? A může povolební strategii Pirátů a Starostů změnit úterní informace od premiéra Andreje Babiše (ANO), že mu údajně prezident Miloš Zeman v neděli před svou hospitalizací řekl, že ho pověří sestavením vlády?

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.