Máme třetí nejlevnější cigarety v EU, říká Jindřich Vobořil. Navrhuje vyšší spotřební daň

Prodávání alkoholu, dostupnost tabáku nezletilým, nelegální drogy... To jsou některé z palčivých problémů ve společnosti, které by se měly řešit. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na to upozorňuje protidrogový zmocněnec Jindřich Vobořil. Ten ale po osmi letech ve své funkci končí. Proč? A co bude v nové vládní strategii proti závislostem?

„Nejsem určitě pro nějaké starší typy regulací, jako jsou liker shopy v Americe nebo off-licence v Británii. Byť dostupnost je zásadní věc, tak pro mne je otázkou, zda je nějaká možnost větší kontroly elektronickou cestu, například bezhotovostními platbami,“ nastiňuje.

V nové vládní strategii proti závislostem, kterou před svým odchodem dokončuje, navrhuje zvýšení spotřební daně. „Máme třetí nejlevnější cigarety v celé Evropské unii,“ upozorňuje s tím, že cigarety by mohly být i o polovinu dražší, než jsou.

Ve chvíli, kdy se snižují přímé daně, tak se automaticky mají navýšit nepřímé, tomu ale podle něj brání celá řada věcí. „Začíná to tím, že mnoho lidí i v politice nerozumí daňovému systému,“ vyzdvihuje s tím, že tabákový průmysl je silný, má své loby a otázka je, jak se k tomu má stát postavit.

Jsem unavený ze státní správy a neschopnosti věci pohybovat dopředu
Jindřich Vobořil

Dlouhodobě volá také po osvětové kampani – například v případě hazardu je třeba vědět, že existuje síť pomoci a jak se do ní dostat. To je samo o sobě důležité sdělení, které má preventivní charakter – včasná intervence, detekce a záchyt.

„Musí se zapojit všechny dostupné kanály, kterými se dělají účinné kampaně, dostat mezi lidi informaci, že tady existuje nějaká pomoc,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio