Máme se bát špatných svárů na českých jaderných elektrárnách?

29. prosinec 2015

Třetí blok jaderné elektrárny Dukovany už zase dodává elektřinu do sítě. Během dneška by se měl dostat na plný výkon. Odstávka byla delší, než se původně očekávalo, mimo jiné se pořizovaly nové rentgenové snímky u více než 1300 svarů. Opraveno jich bylo 237, podle sdělení elektrárny preventivně.

„Odstávka byla vyvolána problémy s kvalitou rentgenových snímků mnoha svarů na Dukovanech,“ uvedl v Dnešním Plusu ředitel sekce jaderné bezpečnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Zdeněk Tipek.

Ten potvrdil, že jde z pohledu úřadu o závažnou věc. „Ne proto, o jaké svary se jednalo, ale protože ČEZ trochu slepě věřil svému dodavateli, který pro něj snímky zhotovoval, a jejich nízká kvalita se zjistila až po několika letech.“

„Z našeho pohledu je to věc závažná, a budeme ji z ČEZem dál řešit, aby se podobné chyby neopakovaly,“ slíbil úředník.

Na Dukovanech jsou rentgenové snímky v mnoha případech jedinou kontrolou kvality daného svaru, dodal.

„Nyní jsou problematické svary opraveny, a práce na kontrole kvality svárů u dalších bloků budou dále pokračovat,“ řekl Tipek.

Jak bezpečná je jaderná elektrárna Dukovany? „I veřejnost ví, že bezpečnostní systémy našich jaderných elektráren jsou mnohonásobně jištěny. Neřekl bych, že v některém okamžiku hrozilo zvýšené nebezpečí,“ tvrdí ředitel.

Jaderná elektrárna Temelín je v lepším stavu. „Rozdíl je také ten, že rentgenové kontroly nejsou jediným typem kontrol, kterým je ověřována kvalita svarů. Kromě rentgenu se používá i ultrazvuk.“

„I v Temelíně byly defektní sváry nalezeny, a prošly opravou,“ ujistil Tipek.

Existuje v případě staršího modelu elektrárny Dukovany zvýšené riziko havárie? „To není o typu elektrárny, ale o tom, jak se provozovatel rozhodne svary prověřovat. Temelín se rozhodl pro dvě metody, na Dukovanech k tomuto způsobu zatím nedospěli.“

Ředitel ale věří, že se „Dukovany zamyslí, a začnou kromě rentgenu používat i jiné kontrolní techniky.“

Má poté, co se objevily problémy se svary, veřejnost důvod ke znepokojení? „Já si myslím, že nemá,“ shrnul lakonicky současnou jadernou bezpečnost Zdeněk Tipek.

autoři: oci , bum
Spustit audio