Máme se bát kybernetických útoků?

25. listopad 2015

Evropa se vyrovnává s následky teroristických útoků v Paříži. Máme se v budoucnosti obávat také kybernetického útoku? A je možné ho předvídat? Není naše civilizace příliš závislá na umělé inteligenci, a proto příliš zranitelná?

„Obávat se asi budeme muset. Svět se mění a jistá míra obavy už bude asi v našich myšlenkách přítomná vždy,“ říká odborník na kybernetickou bezpečnost Michal Pěchouček z ČVUT. Vzhledem k tomu, že naše společnost je internetově propojená, by případný útok na nějakou dopravní infrastrukturu, nemocnice, zdroje pitné vody nebo energie mohl mít zcela katastrofální důsledky. Na druhou stranu „úspěšně“ realizovat takový druh útoku klade na jeho organizátory vysoké nároky. Dokonce vyšší, než na realizaci teroristického útoku. Třebaže na první pohled se to může jevit opačně: „Je třeba si uvědomit, že teroristický útok takový, jaký jsme viděli třeba v Paříži, vyžaduje komplikované plánování, přípravu, lidské životy na straně atentátníků. Zatímco ten kybernetický si můžeme, jak se na první pohled zdá, naplánovat jen tak z obýváku. Ale opak je pravdou. Na naplánování dokonalého útoku v kybernetickém prostoru je potřeba lidí, kteří jsou vzdělaní, technicky nadaní a jsou schopni připravovat takhle komplikované útoky,“ vysvětluje Michal Pěchoučka.

Jsme pořád o krůček před útočníky

Pokud je hrozba kybernetického útoku reálná, máme šanci ho zavčas odhalit? „Je velká spousta útoků, které jsou odhaleny a je jim zabráněno,“ říká Michal Pěchouček. Stojí za tím ale mravenčí práce na straně odborníků na kybernetickou bezpečnost: „Analyzují ohromná data a hledají jehly v kupce sena. Ty jim pomohou ukázat, kde se může případný útok realizovat, jak může vypadat a jaké mít vlastnosti, jaký je jeho cíl.“

Jsou si náročnosti prevence vědomy i vlády a investují do obrany proti počítačové kriminalitě a kybernetickému terorismu dost prostředků? „Zatím jsme nebyli svědky žádného masivního velkého útoku a to je pro mě důkaz toho, že na straně obrany se masivně investuje, vlády investují do technické bezpečnosti tolik, že jsme pořád o krůček před útočníky,“ dodává Michal Pěchouček.

Hostem Studia Leonardo byl odborník na kybernetickou bezpečnost profesor Michal Pěchouček z Českého vysokého učení technického (ČVUT).

autoři: Iva-Hedvika Zýková , Leona Matušková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.