Máme obavy, že Babiš bude vládnout s KSČM a SPD. Vstup do vlády je od nás oběť, říká Zimola (ČSSD)

26. březen 2018

Hnutí ANO pokračuje v jednání s ČSSD o menšinové vládní koalici tolerované komunisty. Po jednání expertních týmů mělo v pátek následovat setkání předsedů obou stran, na žádost sociálních demokratů ale bylo přesunuto na úterý. „Chtěli bychom už jednání posunout do finální fáze. Blíží se dubnový sjezd, který máme seznámit s dojednanými výsledky,“ říká první místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Sociální demokraté se nyní budou chtít setkat i se zástupci KSČM, k čemuž zatím na oficiální úrovni nedošlo. „Vím, že se s nimi setkává Andrej Babiš, je to jeho odpovědnost. Ale my bychom také chtěli slyšet, za jakých podmínek jsou komunisté připraveni koaliční vládu tolerovat,“ dodává.


Nechť se lidé vyjádří k setrvání v Evropské unii. Ale budu první, kdo bude prosazovat, abychom zůstali členem.Jiří Zimola

V tomto ohledu Zimola připouští obavy především v otázkách zahraniční politiky. „Komunisté se nijak netají ambicemi na odchod z Evropské unie a případně i z NATO. Bude třeba, aby minimálně z těchto věcí slevili. Ústupků ale očekávám více,“ zdůrazňuje.

Bez komunistů vláda nevznikne

Podle některých sociálních demokratů je ale tolerance vlády komunisty v rozporu s bohumínským usnesením. „Vzniklo v nějaké době a atmosféře, je tam vyjmenována řada stran, které dnes již ani neexistují. Považuji ho za vyčpělé a snažím se dívat spíš do budoucnosti,“ uvádí Zimola.

Připouští, že opačný názor není ve straně ojedinělý. Delegáti sjezdu prý ale vedení pověřili jednáním o vládě s vědomím, že bez podpory komunistů nemůže vzniknout, a vyloučili spolupráci s SPD Tomia Okamury.

Logo

Podle usnesení sjezdu je ale pro ČSSD problém také trestně stíhaný člen vlády, což je případ premiéra v demisi Andreje Babiše z hnutí ANO. Zimola ale připomíná, že o vstupu do vlády rozhodne vnitrostranické referendum na základě vyjednaných podmínek.

Oběť pro stát

Bývalý předseda ČSSD a končící poslanec Bohuslav Sobotka varoval, že Babiš sociální demokraty potřebuje jen pro získání důvěry a poté bude moci vládnout s SPD a KSČM.


Rád si nechám od politologů poradit, co dělat. Z opozice bychom museli kritizovat levicový program Babišovy vlády.Jiří Zimola

„V tomto mu dávám za pravdu, tyto obavy máme. Snažíme se je řešit pojistkami v koaliční smlouvě. Ale nejsme naivní, abychom si mysleli, že co je psáno, tak platí navěky,“ podotýká Zimola a zdůrazňuje, že v případě porušení podmínek bude první, kdo zavelí k odchodu do opozice.

Sociální demokracie si prý uvědomuje složitost situace, snaží se ale zabránit vzniku vlády opřené o komunisty a okamurovce. „Nechci dojemně říkat, jak se obětujeme pro Českou republiku. Ale svým způsobem to oběť je,“ uzavírá.

Je ČSSD pro referendum o vystoupení z Evropské unie? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio