Mama hotel z nouze. Pro mladé Řeky je samostatné bydlení luxus

20. červen 2017

Finanční krize a její následky dohnaly rekordní počty mladých Řeků k tomu, aby odkládali sňatek dlouho po třicítce. Zásadně se tak proměňuje demografická mapa země.

Jak uvádí na svých stránkách agentura pro výzkum veřejného mínění In4Youth, vysoká nezaměstnanost a finanční tlaky dohnaly plných 57,6 procenta Řeků a Řekyň od 18 do 30 let k tomu, že musejí zůstat bydlet u rodičů. Celonárodní šetření proběhlo u 2140 lidí.

„V Evropě je toto procentní zastoupení nejvyšší,“ píše agentura In4Youth. Rekordní je však i nezaměstnanost mladých v rámci EU – bez stálé práce je jich v Řecku bezmála 48 procent. Autoři studie varují, že již tak rychle stárnoucí populace Řecka bude demograficky ještě více zasažena. V dohledné budoucnosti budou chybět lidé v produktivním věku, kteří by vydělávali na důchody.

Čtěte také

To vše ještě dále zhoršuje emigrační vlna. Od vypuknutí krize opustilo Řecko 427 tisíc mladých, kteří našli útočiště zejména v Německu, Británii a Skandinávii. „Každou společnost utváří dynamika nastupující generací. To ale v dnešním Řecku úplně chybí. Stát, ani řecká politická a akademická elita si s tím nevědí rady,“ varuje autor studie v In4Youth, profesor sociologie Sotiris Chturis.

Návrat k rodičům

S rodiči podle studie bydlí i pětatřicetiletý profesionální fotograf Giorgos Marangudakis. Prý se nemíní stěhovat pryč ani ženit, protože „má už plné zuby pokusů uživit se sám“. „Manželství a vlastní bydlení se pro většinu mladých staly nedostupným luxusem,“ říká.

Svatebčané, svatba

I další mladí přiznávají, že rodiny se semkly a snaží se slučovat zdroje, aby snáze přežily. „Řecká rodina je jediným pilířem, který se v nynější krizi nezhroutil,“ říká dvacetiletá studentka Maria Chatzikostiová, která si přivydělává jako servírka v malém městě nedaleko Atén. „Dáváme všechny peníze na jednu hromadu a dělíme se. Jinak to neumíme. Takhle řeší krizi Řekové,“ říká dívka.

Podle údajů Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj žilo v roce 2007, tedy dva roky před zhroucením ekonomiky, s rodiči v jedné domácnosti 37 procent mladých. Nezaměstnanost byla tehdy podle In4Youth na devíti procentech, s vypuknutím krize se ale v krátkém čase ztrojnásobila. Přispělo k tomu hlavně masové propuštění ve státním sektoru, který již vláda nedokázala finančně držet.

Agentura připomíná, že ministři financí zemí eurozóny ve čtvrtek schválili uvolnění úvěru ve výši 8,5 miliardy eur z třetího záchranného programu pro Řecko. Mezinárodní měnový fond také poskytne zemi nový záložní úvěr, varoval ale, že si na něj Atény budou muset počkat. „Přesto existuje naděje, že se Řecko vyhne další letní krizi, jak tomu bylo v minulých letech,“ dodává In4Youth.

autor: rma
Spustit audio