Malý přístroj rychle odhalí špatné skladování piva

2. prosinec 2019

Pokud pivo nemá tu správnou chuť, nemusí to být chybou sládka... Jednoduchá a cenově dostupná metoda pomůže přesně určit čerstvost chuti piva.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně vymysleli zařízení, které má podobu malé krabičky napojené na aplikační software. Ten v řádu minut i v terénu určí, jestli se jedná o takzvanou mladou, či starou chuť piva. Může tak například zkontrolovat, že byla po celou dobu transportu piva dodržena potřebná teplota. 

Vývoj aplikačního softwaru trval několik let.

Odborníci několik let hledali chemické markery na různých vzorcích piva, které nechali uměle „stařit“. O změně chuti piva vypovídá vznik takzvaných karbonylových látek. A koncentrace jedné z nich je přímo úměrná stáří piva, konkrétně jde o hydroxymetylfurfural. Oproti běžnému testování kvality piva v laboratoři je tato metoda rychlejší a levnější, svými výsledky je ovšem s laboratorním testováním srovnatelná. 

Hodnotitel kvality piva může během jeho přepravy analyzovat vzorek v řádu minut. 
Martin Fajman, Ústav techniky a automobilové dopravy Mendelovy univerzity

Konečný verdikt, tentokrát bez debat štamgastů...

Při hodnocení kvality piva hraje klíčovou roli software, který převádí koncentrace sledované látky pro konkrétní značky piva. Vytvoření kalibračních křivek pro jednotlivé značky je časově velmi náročné, a proto se výzkumníci zatím zaměřili pouze na světlá piva, která vyrábí Plzeňský Prazdroj. Kvalitu piva totiž nelze hodnotit dokonce ani ve chvíli, kdy se jedná o stejnou značku s pouze různým stupněm.

Přístroj. který přesně určí čerstvost piva

Do budoucna se počítá s rozšířením databáze piv, tedy se spoluprací s dalšími pivovary. Výzkumníci chtějí přenést software i do mobilního telefonu a umožnit jeho obsluhu také pomocí webového portálu.

autoři: Helena Poláčková , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka