Málo obnovitelných zdrojů, skladování energie i decentralizace, kritizuje vládní energetickou koncepci expert

19. květen 2015

Jádro a obnovitelné zdroje. Tak vidí vláda Bohuslava Sobotky budoucnost české energetiky, a tímto směrem se vydává o nová energetická koncepce. Proč tolik věříme jaderné energetice?

„U nás nemáme moc jiných možností, než spoléhat na jadernou energetiku,“ řekl v Ranním Plusu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Podle něj se vláda v nové koncepci poučila z minulých selhání, kdy „se nezvládl rozvoj obnovitelných zdrojů v roce 2009 a 2010.“

„Hlavní chyba byla v tom, že se změnily podmínky, klesly ceny panelů, a nebyla dostatečně rychlá reakce. Problému čelila většina evropských zemí, některé v reálném čase, některým to trvalo, a těm se to pak prodražilo,“ vysvětlil ministr.

Ceny elektřiny jsou v tuto chvíli tak nízké, že by se nevyplatila výstavba jakéhokoliv zdroje, tvrdí Mládek. Dostavba jaderné elektrárny Temelín bude tedy možná pouze z vlastní iniciativy ČEZu, který by stavěl bez státní garance.

I když trendem moderní energetiky je decentralizace sítí, vládní koncepce spíše počítá s budováním velkých zdrojů.

„Decentaralizace vyžaduje tzv. inteligentní sítě, které taky něco stojí. Debata je ale o tom, jestli obnovitelné a druhotné zdroje vyřeší všechno, a koncepce i já se domníváme, že nevyřeší,“ shrnul energetickou koncepci Jan Mládek.

Sedlák: Vítr je nejlevnější energie na trhu

„Energetickou koncepci jsme průběžně od roku 2009 kritizovali,“ reagoval na ministrova slova Martin Sedlák z Asociace pro energetickou soběstačnost.

Problematický je především její důraz na velké zdroje, ať už jde o prolomení těžebních limitů nebo výstavbu dalších jaderných reaktorů.

„Podle nezávislých studií může výstavba dalších reaktorů zatížit českou ekonomiku více, než dnešní podpora obnovitelných zdrojů,“ tvrdí Sedlák.

Ten je přesvědčen, že obnovitelné zdroje by své místo ve vládním energetickém projektu mít měly. „Obnovitelné zdroje se naprosto dynamickým způsobem proměnily: poklesla cena solární energetiky, vítr je už dnes jedním z nejlevnějších zdrojů na trhu.“

Vládní energetická koncepce také příliš nepočítá se systému ukládání energie, soudí expert. „Ten závisí na pohybu ekonomiky baterií v kombinaci s elektromobilitou a fotovoltaikou.“

„Musíme počítat s tím, že energetika bude vypadat jinak, než jak ji v současné době plánuje ministerstvo průmyslu a obchodu,“ vyzval autory energetické koncepce k pohledu do budoucnosti Martin Sedlák.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.