Malá žena a letka sebevrahů. Stanislav Motl odhaluje tajné plány Hitlerových kamikadze

Hanna Reitschová, malá, ale nepřehlédnutelná. Celebrita, která už jednou zachránila Adolfa Hitlera. A na konci války byla svému idolu ochotna pomoct i jinak.

Autor: Stanislav Motl
Spolupráce: Vladimír Príkazský a Bronislava Janečková
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Premiéra: 20. 9. 2021

Hanna Reitschová měřila 154 centimetrů. Přesto byla nepřehlédnutelná. Udivovala železnou vůlí, odvahou a především geniálním leteckým mistrovstvím. Svého času patřila mezi světové celebrity.

Nesmazatelné místo v historii si vysloužila na samém konci druhé světové války, když se po neuvěřitelně riskantním letu dostala k obklíčenému Adolfu Hitlerovi. Führer byl jejím idolem. Kvůli němu chtěla i zemřít.

A co víc. Stála u zrodu smrtící letecké eskadry, jejíž piloti podobně jako japonští kamikadze byli odhodláni podstupovat sebevražedné lety. Pro nacistickou třetí říši.

Spustit audio

Související

  • Petr Stančík: Organizace smrti

    Existují místa, která mohou změnit náš život, aniž bychom to věděli. Stačí do nich vstoupit a chtít je ovládnout. Děsivé obřady a negativní energie jako memento minulosti.

  • Nebyli jsme teroristé, vysvětluje bývalý pilot kamikadze. Přežil díky náhodě

    Byla to asi nejzvláštnější bojová jednotka na světě. Česky by se jim říkalo „božský vítr“, svět je ale znal pod japonským názvem kamikadze. Sebevražední piloti, kteří ve druhé světové obětovali své životy, aby navedli letadlo plné výbušnin na cíl. Pár příslušníků této jednotky většinou díky náhodě přežilo. Zvláštnímu zpravodaji Českého rozhlasu se podařilo natočit rozhovor s jedním z nich. Jmenuje se Jošiomi Janai a je mu 93 let.