Major Zeman. Kultovní seriál, který dodnes vyvolává vášně

Před 46 lety byl uveden detektivní seriál Major Zeman. Původně měl být kratší a uvažovalo se také o dokumentárním seriálu. Nakonec vzniklo na tu dobu neobvyklých 30 dílů seriálu. Každý z dílů by mohl být celovečerním filmem. Třicet jich bylo proto, že v roce plánované premiéry, tedy v roce 1975, uplynulo 30 let od založení Sboru národní bezpečnosti (SNB). Řada okolností v seriálu je zkreslená nebo zcela změněná. A to i přesto, že autoři scénářů zpracovávali skutečné případy.

Kandidáty pro roli majora Zemana byli slovenský herec Štefan Kvietik nebo Radoslav Brzobohatý. Ten neprošel kvůli účinkování ve filmu Ucho. Roli nabízeli i Petru Kostkovi, ale úspěšná byla až volba, která padla na Vladimíra Brabce. Však mu během natáčení někteří zkušenější kolegové říkávali: „Vláďo, ten seriál tě zničí.“

Brabcovi říkali: Vláďo, ten seriál tě zničí

První česká sběratelská figurka Majora Zemana v Comics Pointu

Hlavních herců se v seriálu vystřídalo 350. Po roce 1989 opět budil emoce. Televize se jeho uvedení dlouho bránily, ale diváci naléhali. Každému dílu sice předcházel dokument, ale uvedení seriálu stálo místo tehdejšího ředitele České televize.

Seriál má dnes svůj fanklub. Jeho členové pořádají setkání s tvůrci, procházky po místech natáčení a shromáždili i informace o skutečných kauzách, které se staly náměty seriálových příběhů.

Spustit audio

Související