Magnáty ze Silicon Valley pronásledují zchudlí sousedé

16. březen 2014

Nedlouho poté, co generální ředitel gigantu Google Eric Schmidt varoval miliardáře v kalifornském Silicon Valley, že žijí ve věži ze slonoviny, sprejeři mu postříkali zdi jeho luxusní rezidence.

„A v malém městečku Athertonu, kde smetánka žije, se začaly dít věci – na domech se objevují výhružné nápisy. Například „K čertu s jedním procentem nejbohatších, jim na nás taky nezáleží!“ konstatuje nedělník Sunday Times.

Podle týdeníku jde vůbec o první protesty proti kapitánům hi-tech průmyslu, které vyšetřuje FBI. Poškozeny byly i nemovitosti Guye Kawasakiho, poradce sociální sítě Google+, a Tima Drapera, magnáta a investora.

Protesty proti chudobě zasáhly kolébku amerického technologického zázraku naplno a jsou stále agresivnější. Podle policie jde o členy hnutí Occupy, kteří se přesunuli právě do Kalifornie z Wall Streetu, kde jejich akce vyzněly naprázdno. Většina napadených firem a jejich majitelů má už tak dost starostí s daňovými úniky po celém světě, nyní však čelí špičky Silicon Valley napadení takříkajíc na domácím hřišti.

„Od loňského prosince neznámí útočníci házejí kamení na autobusy, které svážejí mladé a programátory do Silicon Valley až ze vzdálenosti osmdesáti kilometrů,“ píší Sunday Times. Nejkomplikovanější situace je na takzvané Silicon Beach na západě Los Angeles, kde v posledních dvou letech rozjelo činnost 500 nových technologických firem.

Útočníci volí stále osobnější taktiku. Na webu se třeba chlubí, že se jim podařilo odhalit totožnost Anthonyho Levandowského, který vyvíjí pro Google samořiditelný automobil, a nyní jej pronásledují, kamkoli se hne. Důvod? Prý může za špatné pracovní podmínky v afrických zlatých dolech a má prsty i ve vládních odposleších mobilů.

Olej do ohně nespokojenosti přilil biotechnologický vynálezce Balaji Srinivasan, který si v dnes již hojně citovaném projevu postěžoval, že génie ze Silicon Valley blokuje „obyčejná Amerika“. Prý by si měli svou technologickou utopii založit raději někde jinde.

Draper pak sepsal petici, v níž požaduje rozdělení Kalifornie na šest států, včetně nezávislého státu Silicon Valley. Další ze superbohatých investorů Tom Perkins pobouřil místní obyvatele návrhem, aby měli bohatí více hlasů ve volbách než „lúzři bez peněz“.

Tím ale zprávy o výstřelcích boháčů nekončí, a aktivisté tak dostávají další munici. Elita údajně pořádá večírky za miliony dolarů, v nichž se převléká buďto za hrdiny seriálu Hra o trůny či Star Trek.

Počítač

David Sacks, který prodal svou sociální síť Yammer Microsoftu za miliardu dolarů, oslavil své čtyřicetiny párty ve stylu Marie Antoinetty. Hlavním motivem večírku bylo její heslo: „Když chudí nemají na chleba, tak ať jedí koláče!“ Dokonce i spříznění novináři podle Sunday Timesů poté doporučili technokratům, aby se mírnili a neprovokovali.

Wall Street Journal například v komentáři napsal, že elita ze Silicon Valley má vážný problém s arogancí. Podle prestižního magazínu Economist se kdysi obdivovaní inovátoři mohou stát stejným terčem nenávisti jako bankéři.

Komik John Oliver na únorovém předávání cen za moderní technologie v San Francisku řekl, že špičkovým technologiím neprospívá, když se jejich magnáti chovají jako „ukázkoví komiksoví padouši“. Rovněž zažertoval, že okna autobusů Googlu by měla být zakryta, aby „ajťáci“ neviděli „chudáky“, kteří se je snaží převrhnout.

Podle analýz se sociální napětí v Silicon Valley neúnosně zvýšilo kvůli cenám nemovitostí. V San Francisku a okolí jsou historicky nejvyšší ceny domů a rostou obavy z nové cenové bubliny.

Protestující proto v posledních týdnech jednají stále agresivněji – některé „googlebusy“ během jejich devadesátiminutové cesty do hlavního sídla firmy zastavili až třikrát. Aktivisté se dorozumívají vysílačkami, které zpopularizovali organizátoři hladových bouří ve venezuelském Caracasu. Hlavní však pro aktivisty je, že byly vyvinuty v Texasu, a ne v „Křemíkovém údolí“.

Společnost Google považuje útoky za nefér, protože například teenagerům z nejchudších čtvrtí nabízí svezení ve svých autobusech zdarma. Jedna z vůdkyň protestujících, Sarah Sherburnová–Zimmerová, však tvrdí, že je to příliš málo a příliš pozdě. „O bydlení už přišlo tolik lidí, že to žádná gesta nezachrání,“ dodala.

Profesor ekonomie z Berkeley Enrico Moretti upozorňuje, že problém přistěhovávání bohatších vrstev má v San Francisku tradici, ale na nedávný hospodářský boom doplatila malá, ale hlasitá skupina nespokojenců.

„Městu nyní hrozí, že místní samospráva před aktivisty kapituluje a přijme špatné zákony, které omezí vytváření pracovních míst a další inovace. Populistické kroky mohou snadno udělat z Friska nový Detroit. A věřte mi, ve Spojených státech je hodně měst, která by měla z úpadku Silikonového údolí nelíčenou a škodolibou radost,“ dodal Moretti.

Zpracováno za zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio