Magda Faltová: Zajišťování uprchlíků není ani ekonomické, ani lidskoprávní

9. listopad 2015

Odradí chladné počasí a rozbouřené moře uprchlíky od dalších cest do Evropy? Nezůstanou pak nová detenční zařízení prázdná? A proč vlastně většina uprchlíků do Česka nechce? Hostem pořadu Interview Plus byla ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

„Spolupráce s ministerstvem vnitra se v poslední době zhoršila, konstatovala ředitelka. „Ministerstvo aktuálně o naše konzultace a doporučení spíše nestojí.“

Sdružení ale spolupracuje s Úřadem vlády, ministerstvem zahraničních věcí, ale i průmyslu a obchodu nebo také s Hospodářskou komorou České republiky.

„Bavíme se o tom, jak zaměstnávat migranty, jaká pracovní místa by bylo dobré mít připravené,“ upřesnila Faltová.

Podle ní spolupráce s ministerstvem vnitra nefunguje, protože zástupci sdružení kritizují způsob, jakým úřad postupuje v současné situaci.

„Domníváme se, že zajišťování žadatelů o azyl není ani ekonomické, ani lidskoprávní, a nepřináší nic pozitivního,“ tvrdí ředitelka.

Přesto jisté naděje na dohodu existují, soudí Faltová. „Pomalu dochází k porozumění, že náš cíl je stejný: zajistit, aby lidé, kteří sem přicházejí, byli integrováni, a aby to českou společnost posílilo.“

Vyhlídky nadcházejících zimních měsíců hodnotí ředitelka podle minulých let. „Vždy to bylo tak, že v zimních měsících se situace uklidní, protože cesty jsou tak nebezpečné, že lidé buď bohužel nepřežijí nebo se do toho rizika ani nevydávají.“

„Upřímně doufám, že to bude letos podobně, jinak se budeme dívat na lidi, kteří cestou umírají v daleko větším počtu než dosud,“ varovala Faltová.

Otevírat další detenční zařízení pro uprchlíky nebude nutné, doufá aktivistka. „Počty uprchlíků v zařízeních klesají, což ukazuje, že migrační proud nejde přes Českou republiku a uprchlíci se cestě přes nás vyhýbají.“

„Pevně doufám, že se změní praxe české vlády a ministerstva vnitra, a nebudou zajišťovat všechny lidi, kteří jen přes naše území přecházejí,“ vyjádřila své naděje Magda Faltová.

autoři: oci , bid
Spustit audio