Maduro zakázal opozici účast v prezidentských volbách. Věří mu jen třetina Venezuelanů

11. prosinec 2017

Prezident Venezuely Nicolás Maduro řekl, že opoziční strany se nebudou smět zúčastnit voleb hlavy státu v příštím roce. Podle něj mohou postavit kandidáty jen uskupení, která se utkala v komunálních volbách tuto neděli, píše britský Independent.

Tři opoziční strany – Spravedlnost především (PJ), Vůle lidu (VP) a Demokratická akce (AD) – je bojkotovaly s tím, že volební systém je nespravedlivý. Několik menších skupin sdružených v opoziční koalici pod názvem Kulatý stůl demokratické jednoty (MUD) ale kandidáty nasadilo.

Vítězství díky bojkotu

Zmátly tak stoupence opozice, kteří jsou zklamaní, že se jim nepodařilo Madura svrhnout ani po mnohaměsíčních protestech, které si vyžádaly 125 životů. Mnoho lidí bojkot voleb starostů kritizovalo.

Madurova socialistická strana (PSUV) překvapivě vyhrála říjnové volby guvernérů provincií. Úřady spustily mohutnou kampaň, která vybízela voliče, aby se všech letošních voleb zúčastnili. Nejvíc se je snažily přimět k červencovému hlasování o vzniku nového Ústavodárného shromáždění, které opozice považuje za nezákonné a rovněž volby bojkotovala.

Nový orgán převzal pravomoci řádně zvoleného parlamentu, ve kterém měla opozice většinu. Úřady se snažily Venezuelany přesvědčit i k účasti v nedělních volbách starostů. Opozice obvinila vládu, že voliče uplácela rozdáváním potravinových kupónů ve větší hodnotě, než činí měsíční plat.

Socialisté doufají, že získají i pozici guvernéra státu Zulia, kterého voliči v neděli vybírali znovu. V říjnu tam vyhrál kandidát opozice, ale úřady výsledek anulovaly, když Juan Pablo Guanipa odmítl složit přísahu před Madurovým Ústavodárným shromážděním. Katastrofální hospodářská krize a potlačování demokracie prezidentovu popularitu prudce snížilo, ale po říjnových volbách guvernérů se jeho postavení zase mírně zlepšilo, uvádí Independent.

Od prezidenta se odvracejí chudí

Agentura AFP dodává, že prezidentovy preference se pohybují jen okolo 30 procent, ale Maduro chce přesto znovu kandidovat. Zákaz účasti opozičních stran v prezidentských volbách zdůvodnil rozhodnutím Ústavodárného shromáždění, které se skládá výhradně z jeho stoupenců. Dotkne se i hlavních opozičních představitelů, jako jsou Henrique Capriles, Leopoldo López a další, kteří stáli v čele protivládních protestů.

Logo

Místní volby nemají velký politický význam, ale ztráta pozic starostů by signalizovala pokles podpory vládě z řad nejchudších obyvatel, o jejichž přízeň se socialisté opírají. AFP rovněž cituje jednoho člena volební komise, který bez bližších podrobností přiznal, že při hlasování došlo k nesrovnalostem.

Podle oznámení volební komise, kterou cituje agentura AP, zvítězili v neděli vládnoucí socialisté v 41 ze 42 měst. Opozice prý dokonce ztratila některé své bašty jako Maracaibo nebo oblast Sucre v Caracasu. Účast podle komise dosáhla 47 procent, což je o 12 procent méně než při posledních komunálních volbách před čtyřmi lety.

AP připomíná, že hlasování proběhlo v situaci, kdy nepřestává růst inflace, v zemi je nedostatek potravin a léků a opozice obviňuje Madura z podrývání demokracie, zatýkání disidentů a převzetí pravomocí Národního shromáždění. Přesto se jí z Madurových neúspěchů nepodařilo vytěžit politický kapitál. Podle politologů je také nepravděpodobné, že by se do příštích prezidentských voleb opozičníci shodli na jediném kandidátovi.

autor: gzb
Spustit audio