Madrid by byl v plamenech, kdyby byl domem a epidemie ohněm, píše El País

1. říjen 2020

Kdyby byl španělský Madrid domem a koronavirus ohněm, celý region by teď byl v plamenech. Takové je přirovnání, které cituje deník El País. Stojí za ním Javier del Águila, specialista na preventivní medicínu. Podle něj španělští politici zaspali reakci na současnou epidemickou situaci nejenom v hlavním městě.

Španělské ministerstvo zdravotnictví a madridský region se dohodly na zavedení přísnějších omezení v oblastech s počtem obyvatel 100 tisíc a více.

Čtěte také

Platí pro ně následující tři podmínky: kumulativní přírůstek nakažených musí být ve dvou týdnech aspoň 500 případů na 100 tisíc obyvatel, nejméně každý desátý provedený test musí být pozitivní a jednotky intenzivní péče musí být zaplněné aspoň z 35 procent.

Jak ale píše španělský deník, jde o mnohem volnější podmínky než ty, které doporučují mezinárodní organizace. El País srovnává, že třeba v Německu se zavádí přísnější opatření při kumulativním přírůstku 100 případů na 100 tisíc obyvatel, v Británii u 225 případů, ve Francii u 150.

Rusko dodává zbraně Arménům i Ázerbajdžánu

Na Zakavkazsko obrací svůj pohled britská BBC. Ázerbájdžán se tam snaží získat zpět oblasti pod kontrolou Arménů, které považuje za okupované. Vojenské jednotky bojují o enklávu Náhorní Karabach už od víkendu. Střety nepřežilo už nejméně 100 lidí.

Čtěte také

Zatímco někdejší spory se po pár dnech uklidnily, intenzita těch nynějších podle BBC naznačuje, že tentokrát to nebude tak jednoduché. Ázerbájdžán může spoléhat na podporu Turků. Hrozí ale, že čím déle spolu budou znesvářené strany bojovat, tím víc se budou do konfliktu míchat cizí mocnosti. To by pak mohla nakonec hrozit válka v celém regionu.

Nezanedbatelná není podle BBC v této souvislosti ani role Ruska, které poskytuje bezpečnostní záruky naopak Arménům. Ne však v Náhornímu Karabachu, který je mezinárodně uznávaný jako součást Ázerbájdžánu.

To ale není všechno – oběma stranám Rusové dodávají zbraně a zároveň patří do takzvané minské skupiny, která je v celém konfliktu prostředníkem.

Poslechněte si audiozáznam s přehledem zahraničního tisku, který připravil Matěj Skalický.

Spustit audio