Maďarsko zahajuje výstavbu druhého hraničního plotu, brání tím podle Orbána Schengen

Budapešť začne stavět druhý plot na hranici se Srbskem. Nová bariéra povede podél už existujícího plotu z ostnatého drátu. Rozepisuje se o tom švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

Informaci o stavbě druhého plotu potvrdil mluvčí maďarské vlády. Deník připomíná, že na srbské hranici nechala Budapešť postavit provizorní plot z ostnatého drátu už v roce 2015. Měl zabránit přílivu uprchlíků po takzvané balkánské trase.

Tehdy balkánskou stezkou prošly statisíce převážně syrských uprchlíků, kteří mířili hlavně do Německa. Stavba plotu na maďarsko-srbské hranici a později také v Makedonii příval uprchlíků zastavila. Ankara poté přislíbila, že zajistí, aby se uprchlíci samovolně nevydávali z Turecka do Řecka, píše deník.

Orbán chce plotem bránit Unii

Budapešť stavbu druhého plotu zdůvodňuje tím, že bariéra zefektivní ochranu vnější hranice Evropské unie. List připomíná, že maďarský premiér Viktor Orbán považuje právě migraci uprchlíků za největší ohrožení Unie.

Svým samovolným jednáním a také výstavbou plotu ale Orbán rozhněval mnohé evropské politiky. Stavbu plotu kritizují i organizace, které sledují dodržování lidských práv. Apelují na Evropskou komisi, aby s Budapeští zahájila řízení ve věci porušení práva na azyl, píše švýcarský list Neue Zürcher Zeitung.

Agentura Reuters doplňuje, že Maďarsko podle údajů organizací pro lidská práva povoluje vstup do země pouze deseti uprchlíkům denně, čímž vytváří nebezpečnou situaci na hranici. Uprchlíci se tam totiž hromadí a žijí často v nelidských podmínkách.

Finance Maďarsko v rozpočtu má, čeká se na počasí

To však vláda popírá v e-mailu, který zaslala agentuře Reuters. Píše se v něm, že lidskoprávní organizace pouze očerňují maďarské pohraničníky. Vláda zdůrazňuje, že Maďarsko jako jedna z prvních členských zemí začalo postupovat podle evropských pravidel. „Budapešť chrání schengenské hranice, zastavuje a registruje migranty a odděluje ty ekonomické od uprchlíků,“ píše se v e-mailu prohlášení maďarské vlády.

Šéf úřadu premiéra János Lázár už minulý týden prohlásil, že vláda na výstavbu plotu a chod pohraničního tábora pro uprchlíky vyčlenila 38 miliard forintů, v přepočtu asi 130 milionů dolarů. Lázár také zdůraznil, že stavba druhého plotu začne hned, jakmile to dovolí počasí, uzavírá agentura Reuters.

autor: rer
Spustit audio