Maďarsko očkuje své lidi neschválenými vakcínami. To jim ale může zkomplikovat cestování po Evropě

6. březen 2021

Maďarská očkovací kampaň se od ostatních zemí Evropské unie odlišuje už jen používáním dosud neschválené ruské a čínské vakcíny. Zároveň ale úřady nechtějí uvádět typ použité látky v očkovacím průkazu. Naočkovaní Maďaři tak nebudou moci prokázat, kterou vakcínu dostali. Rozhodl o tom nový dodatek k nařízení maďarské vlády, o kterém informuje evropský server Euractiv.

Čínskou vakcínou se nechal nedávno v Maďarsku podle svého prohlášení naočkovat dokonce i premiér Viktor Orbán. Vláda v Budapešti je ostatně jedinou v Evropské unii, která se rozhodla používat ruský Sputnik a čínský Sinopharm. Ani jednu však dosud neposuzovala Evropská léková agentura (EMA), která zatím udělila registraci výrobkům Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Čtěte také

Na Maďary tak zřejmě čekají problémy s cestováním, upozorňuje Euractiv. Například Polsko nedávno rozhodlo, že do karantény nemusí cizinec, který má negativní test PCR starý nanejvýš 48 hodin, anebo potvrzení, že byl naočkován vakcínou schválenou na evropské úrovni.

Zatím nicméně není jasné, kdy a jestli vůbec vznikne celoevropské potvrzení o očkování. Právě pro maďarské občany to teď může být velmi citlivá záležitost.

Bude evropský očkovací pas? 

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na konci února při videosummitu evropských lídrů uvedla, že v otázce podobného cestovního dokladu došlo k určitému sblížení názorů, některé rozdíly ale zůstávají.

Čtěte také

Už v lednu se však členské státy shodly, které konkrétní údaje je třeba na takovém potvrzení uvést – včetně značky použité vakcíny.

Podle von der Leyenové to teď musí členské státy zavést do svých zdravotnických a pohraničních systémů a databází. Předsedkyně upozornila, že Komise bude potřebovat nejméně tři měsíce, aby zajistila sdílení údajů na celoevropské úrovni. A zdůraznila, že důležitým aspektem očkovacího procesu je transparentnost, připomíná Euractiv.

Financial Times: Maďarsko riskuje

Deník Financial Times si všímá kritických hlasů vůči maďarskému počínání. Podle těchto názorů Budapešť používáním nepovolených vakcín riskuje právně, zdravotně i politicky. Zároveň je ale podle britského listu pravdou, že Maďarsko teď během dvou týdnů bude moci imunizovat více než v předchozích dvou měsících. Vláda chce do Velikonoc naočkovat 2,4 milionu lidí, tedy čtvrtinu obyvatel.

Čtěte také

Častý kritik Bruselu a euroskeptik Orbán udržuje těsné vztahy se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. A Číně zase maďarská vláda přidělila největší infrastrukturní projekt v zemi a slíbila jí, že v Maďarsku umožní otevřít kampus šanghajské Univerzity Fu-tan, který bude první podobnou pobočkou jakékoliv čínské vysoké školy v Evropské unii.

Poté, co Orbán oznámil, že země pořídí čínskou vakcínu, začala maďarská opoziční Demokratická koalice sepisovat protestní petici, podle které se nemá očkovat ničím, co neschválila Evropská léková agentura. Vládní tábor v reakci označil Koalici za odpůrce vakcinace.

Vakcína Sinopharm dnes tvoří jeden z pilířů maďarské vakcinační strategie a je podávána také seniorům. A to i přesto, že většina dalších zemí, včetně samotné Číny, kvůli chybějícím datům tuto látku neaplikuje starším generacím.

Důvěra v čínskou vakcínu nicméně v Maďarsku není velká. Podle nedávného průzkumu agentury Median by se s ní smířilo jen 27 procent lidí. Důvěra u voličů Orbánovy vládní strany Fidesz je však větší – naočkovat by se jí nechalo 45 procent vládních stoupenců, píše deník Financial Times.

Je na místě nedůvěra ve vakcínu AstraZeneca, když má Evropa nedostatek vakcín? Kde se zasekla očkovací kampaň v Japonsku? Proč se ruským žoldákům nechce opustit Libyi. A jak pokračuje kauza daňových nedoplatků bývalého španělského krále?

O tom bude Svět ve 20 minutách, který připravila Gita Zbavitelová.

Spustit audio

Související