Maďarské úřady daly souhlas s očkováním ruskou vakcínou Sputnik V, píše Magyar Nemzet

8. únor 2021

Konzervativní deník Magyar Nemzet si všímá, že nákup ruské vakcíny zprvu tvrdě kritizovaly jak maďarská opozice, tak Evropská unie. Teď ale kvůli zpomalení nasmlouvaných dodávek státy Unie v rychlosti očkování zaostávají.

Čtěte také

Rychleji očkují nejen Spojené státy a Izrael, ale i některé arabské země. I proto se stále víc představitelů unijních zemí přiklání k tomu, že by ruskou očkovací látku zakoupili také. Rakouský kancléř Sebastian Kurz dokonce nevylučuje, že by se jak ruská, tak čínská vakcína mohly vyrábět přímo v Rakousku.

Maďarské úřady totiž daly v neděli souhlas k použití ruské vakcíny Sputnik V k očkování proti nemoci covid-19. Maďarsko tak začíná vakcinaci dřív, než své doporučení vydá Evropská léková agentura.

Další maďarský deník Népszava připomíná nedělní slova šéfky maďarských zdravotnických úřadů Cecílie Müllerové, která zdůraznila, že přesto, že je epidemická situace v Maďarsku na první pohled stabilní, země nesmí zaváhat. Protože teď přišel čas na co nejrychlejší očkování. Podle Müllerové je jakákoliv vakcína lepší, než se dál vystavovat hrozbě nemoci. Větší výběr očkovacích látek podle ní znamená výhodu.

Povolení neodpovídá postupům

Liberální maďarský týdeník Magyar Narancs přinesl v této souvislosti rozhovor s lékařem Lajosem Ócsaiem, bývalým šéfem oddělení epidemiologie maďarské státní zdravotní služby ANTSZ.

Na kvalitu ruské očkovací látky se dívá s opatrným optimismem, zároveň upozorňuje, že proces schvalování neodpovídal zavedeným postupům.

Čtěte také

Podle něj to vypadá, že příslušný výbor použití vakcíny schválil bez ohledu na kritické názory. Lékař dodal, že Lékařská komora už minulý týden vydala stanovisko, ve kterém požaduje zveřejnění veškeré dokumentace, která souvisí se schválením ruské a čínské vakcíny.

Otázky budí i budoucí licenční výroba vakcíny – kdyby takto získaná očkovací látka měla z nějakého důvodu nižší účinnost než „originální“, byl by to problém, a to aby míň účinná vakcína zajistila kolektivní imunitu, bylo by potřeba naočkovat téměř všechny obyvatele, což není reálné. Lékař se navíc obává, že vláda nedodržením zavedených postupů schvalování vakcín ohrožuje jinak vysokou důvěru Maďarů v očkování. 

I další země EU?

Z ruského hlediska situaci popisuje ruský deník Kommersant, který spekuluje, že schválení vakcíny v Maďarsku by mohl být jenom začátek. Nelze prý vyloučit, že tento postup zláká i další evropské země. Svým zájmem o ruskou vakcínu se netají rakouský ministr zdravotnictví Jens Spahn a jeho italský kolega Roberto Speranza. 

Čtěte také

Na druhou stranu ale nemusí oficiální schválení ruské očkovací látky znamenat, že se Evropané budou masově očkovat právě touto vakcínou.

Evropské země sice momentálně pociťují nedostatek vakcín, mnoho zemí si ale už předběžně objednalo obrovské množství očkovacích látek západní výroby. Ruský list soudí, že za této situace nebudou vlády příliš aktivně shánět další vakcíny, i kdyby to znamenalo, že očkování obyvatelstva bude probíhat o něco pomaleji.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Jan Burda, najdete v audiozáznamu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související