Macura končí v ANO, funkci primátora dá k dispozici zastupitelům hnutí

13. únor 2023 21:09

Ostravský primátor Tomáš Macura oznámil, že se k pondělí rozhodl ukončit své členství v hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že byl právě za ANO zvolen do čela města, na zastupitelském klubu nabídne funkci primátora k dispozici.

Macura v pondělí na twitteru uvedl, že se nemůže smířit se směřováním hnutí, které je zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval. Současně podle svého vyjádření ztratil víru, že by na tom mohl ještě něco změnit, proto se rozhodl své členství ukončit.

„Respektuji však, že jsem byl zvolen primátorem právě za ANO, proto na zastupitelském klubu nabídnu svoji funkci k dispozici a nechám své kolegyně a kolegy, ať rozhodnou, koho chtějí, aby je dále vedl,“ napsal primátor Ostravy, který se už delší dobu v řadě názorů rozcházel s celostátním vedením strany.

„Pro mě osobně to není žádné překvapení, myslím si, že to je do značné míry racionální krok, který vyplývá z posledních týdnů,“ vyjádřil se k odchodu Tomáše Macury pro Radiožurnál místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Čtěte také

Macura vede Ostravu jako primátor třetí funkční období, poprvé byl zvolen na podzim roku 2014. Už delší dobu se v řadě názorů rozcházel s celostátním vedením strany.

V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše, ale oznámil, že volil jeho protikandidáta a pozdějšího vítěze Petra Pavla. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady.

Stejně se zachoval i moravskoslezský hejtman a tehdejší místopředseda ANO Ivo Vondrák, který minulý týden rezignoval na funkci ve vedení hnutí. Navrhl současně konání programové konference ANO o dalším směřování hnutí. Tehdy uvedl, že členem ANO, jímž je od roku 2017, zatím chce zůstat.

autor: František Kadlec | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio