Má NKÚ kontrolovat obce? Nejdůležitějším kontrolorem jsou občané, reaguje ředitel Svazu měst a obcí

31. červenec 2018

Měly by se rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ)? Tahle otázka se na české politické scéně řeší už přes sedm let, novelu už v minulosti dvakrát odmítli senátoři. S novým návrhem nyní přichází vláda, a také Pirátská strana.

NKÚ by měl podle představ Pirátů kontrolovat hospodaření statutárních měst, krajů i veřejnoprávních médií, což ale odmítá Svaz měst a obcí. „Důvodů je více. Kontrolám se nebráníme, ale chceme do nich vnést nějaký systém,“ uvádí jeho výkonný ředitel Pavel Drahovzal.

Na tom se podle něj shodují i senátoři. „Jsme kontrolováni z řady institucí, počínaje Evropskou komisí, Evropským účetním dvorem, ministerstvem financí, finančním úřadem a NKÚ,“ vypočítává s tím, že velký počet kontrol a potřebu větší systémovosti připouští i ministerstvo financí.

Nejdůležitějším kontrolorem pro nás vždy budou občané, ti nás dennodenně kontrolují a vyjadřují nám důvěru či nedůvěru ve volbách.
Pavel Drahovzal

Poslanecký návrh prý navíc vznikl bez hlubší konzultace s obcemi. „My jsme ti, na které to dopadne. Musíme poskytovat součinnost, hmotné prostředky a podobně, aby kontrola proběhla s nějakým výsledkem,“ upozorňuje Drahovzal.

Naopak podle poslance Pirátské strany Ondřeje Černohorského byly v poslaneckém návrhu vyslyšeny požadavky měst a obcí, například tím, že se vztahuje jen na statutární města a ne na menší obce.

„Chápeme jejich výtky, že ministerstvo financí by mělo upravit metodiku kontrol, aby obce co nejméně zatěžovaly,“ reaguje Černohorský, ke změnám ale zatím nedošlo a poslanecký návrh je prý součástí tlaku na ministerstvo, aby se tak stalo. „Realita při jednání s ministerstvem je taková, že dokud nevytvoříte mediální tlak, tak se neposuneme dále,“ dodává.

autoři: Karolína Koubová , ert
Spustit audio

Související