Má mírová konference o Sýrii šanci na úspěch?

Ve švýcarském Montreaux byla včera zahájena mírová konference o Sýrii. Zástupci syrské vlády i opozice na ní jednají o možném ukončení již tři roky trvající občanské války a o budoucím uspořádání země. Příliš nadějí na úspěch však podle expertů tato akce nemá.

Důvodem jsou nesmiřitelné postoje obou stran konfliktu, zejména co se týká budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada. Opozice žádá ukončení jeho vlády, stávající režim ale chce, aby tento politik zemi vedl i nadále.

Například francouzský list Liberation nevěří, že jednání ve Švýcarsku mohou být úspěšná. „Navzdory více než 100.000 mrtvých v Sýrii ještě čas nedozrál k opravdovým jednáním o míru mezi prezidentem Asadem a opozicí.

Obě strany stále věří, že mohou zvítězit zbraněmi. A jejich stávající spojenci je v této nebezpečné iluzi posilují. Například Saúdská Arábie podporuje radikální džihádisty, Írán dodává zbraně a vojáky Asadovu režimu,“ píše Liberation.

„Mírová konference o Sýrii nemá žádnou šanci na úspěch,“ je přesvědčena také polská Gazeta Wyborcza. „Fundamentalisté převzali kontrolu nad revolucí. Proto Západ ztratil zájem na sesazení Asada, přestože to otevřeně nepřiznává. Alternativou k syrskému režimu by totiž byla vláda islamistů, možná dokonce spojenců Al Kajdy,“ upozorňuje na možné nebezpečí polský list.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio