Má ministryně Dostálová odstoupit? Určitě ne, ani policie neví, o čem kauza je, tvrdí Volný (ANO)

7. prosinec 2018

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod k odchodu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové za hnutí ANO, která čelí podezření v případu agentury Czech Tourism. Podle soudního příkazu k domovní prohlídce Dostálová v roce 2016 jako náměstkyně rozhodovala o výdajích ve prospěch vyvolených osob mimo standardní úřední postup. Žádné obvinění ale nepadlo.

Dostálová vinu odmítá, není si vědoma žádného pochybení a ministerstvo podle ní poskytuje policii maximální součinnost. Není to ale i tak důvod k odstoupení? „Určitě ne. Není obviněna. Neberu to na lehkou váhu a policie koná. Počkejme, až udělá první kolo průzkumu a případně sdělí obvinění,“ říká poslanec Jan Volný (ANO).

Čtěte takéDostálová by měla kvůli CzechTourismu odstoupit, žádá ODS. Ministryně pochybení odmítá

„I když padnou obvinění – jako v případně premiéra – tak v hnutí ANO se zásadně neodstupuje. Za chvilku se obvinění stane kvalifikací do této vlády,“ reaguje poslanec Marek Benda z ODS, která ministryni vyzývá k rezignaci.

Dnes ti lidé můžou být snad i v pozici hlavních podezřelých a stále se nic neděje. To je boj proti Palermu, který slibuje Andrej Babiš? To je výsměch.
Marek Benda

Připomíná, že v minulosti ministři odstupovali při mnohem menších podezřeních, a podivuje se nad tím, že již byl odvolán další z podezřelých, kterým je bývalý ředitel odboru regionálního partnerství v agentuře CzechTourism Aleš Pangrác.

„Jeho stačila vyhodit během 24 hodin, ale sama za nic nemůže. Tak buď se tam něco nekalého dělo a vyhazuje své podřízené – pak by měla převzít politickou odpovědnost – anebo nedělo a pak vůbec nechápu, proč odcházejí lidé, kteří jsou spolu s ní podezřelí,“ zamýšlí se Benda.

Ani policie ještě neví

Podle Volného ale odvolaný ředitel Pangrác zřejmě podepsal smlouvy, které nebyly zcela v pořádku, a proto ho ministryně odvolala. „Ale to neznamená, že na tom participovala. Kdyby mezi nimi nějaká vazba byla, tak by to možná nebylo tak rychlé,“ reaguje.

Čtěte takéMimo úřední postup a jen pro vyvolené. Dostálová podle policie rozhodovala o CzechTourismu nestandardně

„Zodpovídá náměstek za své podřízené? Vzpomeneme si ještě na kauzu ministra Alexandra Vondry? Ten odstoupil, protože pod ním se dělo něco podezřelého,“ namítá Benda s odkazem na kauzu Promopro, ve které nakonec nebyl odsouzen žádný ze státních úředníků, ale pouze dodavatelské firmy.

Volný ale trvá na tom, že k rezignaci ministryně není jediný důvod a odmítá i precedens případu někdejšího lidoveckého ministra Jiřího Čunka, který kvůli policejnímu vyšetřování odstoupil a poté se do resortu opět vrátil.

„Neviděl bych v tom precedens, musíte to vidět v širších souvislostech. Pokud mám hodnotit pouze tuto kauzu v tuto chvíli, tak je na začátku a ani policie pořádně neví, o čem to je. K prostudování materiálů prý potřebuje čtyři měsíce. Nechme policii pracovat,“ uzavírá Volný.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související