Lvům mizí půda pod nohama

5. prosinec 2012
Monitor

V roce 1960 žilo v savanách Afriky asi 100 000 lvů. Dnes jejich celková populace dosahuje počtu méně než 32 000 a podle nové studie jí doslova mizí půda pod nohama.

Savany v celé Africe ustupují rostoucí lidské populaci a zemědělské půdě a lvi tak ztrácejí své životní prostředí. Vědci z organizace Panthera a Dukovy univerzity využili snímky s vysokým rozlišením z Google Earth i údaje o hustotě lidské populace k tomu, aby zjistili, kolik půdy lvům ještě zbývá. Jejich studie je nejrozsáhlejší, jaká na dané téma zatím vznikla. Naneštěstí ale ukazuje, že lvi přišli o celé tři čtvrtiny svého přirozeného životního prostředí. Na celém africkém kontinentu vědci dokázali identifikovat jen 67 izolovaných oblastí, v nichž může přetrvávat významnější lví populace. Více než 500 lvů by mohlo existovat jen na 15 z nich.

„Realita je taková, že z původního území o třetinu většího než Spojené státy zbývá pouhých 25 %“, říká jeden z autorů studie, Stuart Pimm z Dukovy univerzity. Nejhůře jsou lvi postiženi v západní Africe, kde se ekoturismus rozvíjí jen pomalu a místní autority proto mnohdy nemají zájem lvy chránit. Studie potvrdila, že v západní Africe nyní zbývá méně než 500 lvů a jejich populace je roztříštěná v osmi izolovaných oblastech. Ve východní a jižní Africe je situace lepší – lvi zde představují důležitou turistickou atrakci a státy do jejich ochrany investují nemalé úsilí.

Zdroj: Panthera, Duke University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio