Lůžka se ruší pro nedostatek sester, sestry nejsou pro nedostatek motivace. Jak z toho ven?

Praha zvažuje stavbu nové metropolitní nemocnice, která by mohla nahradit Bulovku. Nemocnice v hlavním městě v současnosti ukládá pacienty na improvizovaná lehátka na chodbách. V čem tkví největší problém českého zdravotnictví? Marie Bastlová se ptala náměstka ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Romana Prymuly.

První otázka směřovala na nedostatek lůžek ve fakultních nemocnicích. Náměstek Prymula si myslí, že situaci způsobilo zavírání krajských nemocnic. „Pacienti jsou směřováni do Prahy, což se někde musí řešit provizorním mechanismem.“ Kvůli velkému spádovému území má problém třeba Bulovka, kam přicházejí pacienti z periferie. Proto se tam se otevřel nový urgentní příjem.

Další palčivý problém je nedostatek zdravotních sester – kvůli němuž se v minulosti paradoxně lůžka rušila. Ministerstvo se snaží reagovat zvýšením platů. To ale podle náměstka Prymuly způsobilo spíš přeliv mezi segmenty ve zdravotnictví než nové zaměstnance.

„Myslím, že jde více o personální, než o finanční problém,“ řekl náměstek. „Zhruba před dvaceti lety jsme podcenili stárnutí zdravotnického personálu. Pro politiky volené na pět let to nebyl problém,“ dotkl se náměstek zdejšího nešvaru.

Situace podle něj v tuto chvíli nemá jednoduché řešení. „Zvyšujeme kapacitu a průchodnost škol, ale efekt bude vidět za deset let, neřeší to akutní nedostatek. V tuto chvíli buď použijeme pracovníky z jiných odvětví, nebo personál ze zahraničí. Ani jedno není politicky pozitivní,“ uvažuje Prymula.

Měli bychom být solidární s těmi, kteří potřebují léčbu za miliony korun.
Roman Prymula

Aby se dařilo situaci dlouhodobě udržet, je třeba zvýšit prestiž zdravotnických škol i následného povolání. Řešením může být i zvýšení zdravotnických platů, aby absolventi zdravotnických škol neodcházeli do kanceláří a supermarketů.

Na to ale bude zapotřebí spoluúčasti pacientů. „Já se za ni výrazně přimlouvám. Není přece nutné z pojištění čerpat peníze na léky proti chřipce. Měli bychom být jasně solidární s těmi, kteří potřebují léčbu za miliony korun,“ myslí si náměstek Prymula. 

autoři: Marie Bastlová ,