Luxusní vily, římský hotel - sankce udeřily v kruhu Putinových spojenců

25. září 2014

Ve hře o změnu ruské strategie vůči Kyjevu není jen domácí neakceschopná a churavějící opozice. Stále nervóznější jsou dosavadní spojenci Kremlu, vlivní oligarchové.

Italské úřady zmrazily jednomu z blízkých důvěrníků ruského prezidenta Vladimira Putina majetková aktiva v hodnotě 30 milionů eur, zahrnující luxusní vily a apartmány na Sardinii a čtyřhvězdičkový hotel v centru Říma. Píše o tom italský list Corriere della Sera.

Třiašedesátiletý miliardář Arkadij Rotenberg, někdejší Putinův partner v judu, který nadělal jmění na zimní olympiádě v Soči, označil postup italských úřadů za nezákonný a absurdní. Podle deníku je to poprvé, co italské úřady zasáhly proti příteli ruského prezidenta a jeho společnostem Olpon Investment a Aurora 31. Spojené státy a Evropská unie zařadily magnáta na "černé listiny" ruských občanů, jimž zakazují vstup a zmrazují majetek od ruské anexe Krymu ve snaze přimět Putina ke změně politiky vůči Ukrajině.

Čtěte také

Velitel zásahu, generál finanční stráže Giuseppe Bottillo, podle listu uvedl, že operace byla podniknuta v rámci opatření proti "financování terorismu a činností ohrožujících mezinárodní mír a bezpečnost". Rotenberg neskrývá rozhořčení. "Udivuje mě, že Italové sankce vztáhli na nemovitosti, které pod sankce nespadají. Ty se vztahují jen na účty a aktiva, která v Itálii nemám," řekl agentuře Interfax. "Znovu to ukazuje nelegitimnost a absurdnost této situace," dodává.

Rotenbergův mluvčí později připustil, že sankce se snad mohly vztahovat na římský hotel, nikoliv však na Rotenbergovy soukromé nemovitosti. Italská finanční stráž ujistila, že Rotenberg má právo se proti zmrazení majetku odvolat. Hotel smí zůstat otevřený, ale veškeré příjmy se zabavují, a to až do doby, než EU sankce odvolá. A aby toho nebylo dost….V britském tisku se již objevily úvahy, zda Londýn postihne Putinovy věrné z řad ruských zbohatlíků zabavením jejich nemovitostí v britské metropoli.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio