Lustrační zákon je nedotknutelný, tvrdí KDU-ČSL. Babiš prý ale ve vládě být může

26. listopad 2013

Chystaná koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL by mohla zkrachovat na lustracích, a to kvůli případnému ministerskému postu pro šéfa ANO Andreje Babiše, který za minulého režimu údajně spolupracoval s StB. Pro lidovce je totiž lustrační zákon nedotknutelný, a pokud by měl být zrušen, řada poslanců strany by měla problém s účastí ve vládě. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ale připustil, že Babiš být ve vládě může i bez lustračního osvědčení.

Ještě odpoledne místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek říkal, že zrušení lustračního zákona by byla překážka pro vstup do vlády.

Vpodvečer už lidovci rétoriku změnili a omezili se na prohlášení, že lustrační zákon je podle nich v pořádku a měl by podle předsedy strany Pavla Bělobrádka platit dál.

„KDU-ČSL určitě nezvedne ruku pro zrušení lustračního zákona, minimálně v tomto období," řekl.

O lustracích se začalo více mluvit poté, co by měl šéf hnutí ANO Andrej Babiš problém získat čisté lustrační osvědčení před svým případným ministerským angažmá.

Podle Bělobrádka ale ani stávající zákon Babišovi ve vstupu do vlády nebrání. „Domníváme se, že je tady podle výkladu právních předpisů možnost, aby byl místopředsedou vlády.“


Lustrační zákon byl zaveden po pádu komunismu ve snaze ochránit veřejnou správu před vlivem Státní bezpečnosti. Všichni ministři všech kabinetů tak dosud museli mít lustrační osvědčení. Požaduje ho i současný prezident Miloš Zeman. Do budoucna by ale podle něj měl problematiku řešit služební zákon.

Zrušení lustračního zákona chce KSČM, proti by nebyla ČSSD. Podle člena vyjednávacího týmu ČSSD a předsedy Senátu Milana Štěcha se o tom však na jednáních zatím vůbec nemluvilo. Diskuze o lustračním zákoně by prý navíc neměla vzniku nové vlády zabránit.

„Lustrace zatím nebyly na jednání vyjednávacích skupin, takže je to předčasná otázka, a ani se nedomnívám, že je to záležitost, která by měla být upravená v koaliční dohodě,“ myslí si Štěch. Stejného názoru je i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hnutí ANO, jak potvrdila jeho místopředsedkyně Věra Jourová, zrušení normy nenavrhne. I když se poslanci ANO shodli, že je zákon zastaralý, a Jourová i Babiš by ho zrušili. Výrazně proti zrušení lustračního zákona jsou vedle lidovců i ODS a TOP 09.

Andrej Babiš by měl podle hnutí ANO vést resort financí nebo se stát vicepremiérem pro ekonomiku. Prezident Miloš Zeman ho už ale varoval, že od něj bude lustrační osvědčení požadovat. Sám Babiš si myslí, že ho k postu ministra nepotřebuje.

Slovenská justice řeší jeho údajnou spolupráci s StB. Na Babiše vedla komunistická Státní bezpečnost svazek jako na spolupracovníka s krycím jménem Bureš. Babiš však prohlašuje, že o tom nevěděl, a proces považuje za zmanipulovaný. Verdikt by měly soudy oznámit v lednu.

autoři: jze , vma , teb , sib
Spustit audio