Lukáš Kovanda: Pošta nezachytila trendy internetu. Měla by rušit pobočky, ne listonoše

28. červen 2019

Jednodušší a rychlejší fungování nebo vyšší spolehlivost doručování. To si Česká pošta slibuje od snižování pracovních míst o 7000.  Jaká je budoucnost poštovních služeb?

Česká pošta je ve ztrátě. Ještě na konci 90. let měla zisk přes miliardu korun. Pak na ní ale dopadl vývoj informačních technologií. „Místo korespondenčních lístků jsme začali používat e-maily. On-line komunikace nahlodala celý model,“ říká na Dvojce v pořadu Jak to vidí... ekonom Lukáš Kovanda.

„Pošta nezachytila trendy, které internet přinesl a které jí mohly prospívat. Například on-line obchody, e-shopy, větší objem balíkové přepravy a zásilek. Nedokázala to zužitkovat, což je určitá chyba na straně managmentu.“ Podle Kovandy je třeba celý podnik ozdravit.

Snížit pobočky, ne zaměstnance 

Nemělo by se to ale dít na úkor poštovních doručovatelů. Ti totiž za problémy nemohou. „Už teď je jich málo a jsou špatně placení. Pošta by měla přikročit k jiným krokům.“ Jedním z nich by mohlo být rušení poboček. 

Česká pošta má stále asi 600 listonošů na bicyklech

„Máme snad jednu z nejhustších sítí kamenných poboček na světě.“ Hlavně v malých obcích by podle Kovandy mohly poštovní služby provozovat prodejci potravin nebo suvenýrů. Tak to už funguje v několika západních zemích. „Je to něco na způsob partnerského byznysu.“

Centrum společenského života

Právě pobočky pošt na malých obcích jsou ale dnes často i středobodem společenského života. Při rušení by tak mohl nastat problém. „Nepřejí si to politici ani na krajských nebo celostátních úrovních. Cítí, že by se to mohlo obrátit proti nim.“

„Je třeba posoudit, jestli ztráta stojí za to, abychom provozovali společenská místa setkání v jednotlivých obcích zvaná pošty, nebo raději upřednostníme zefektivnění chodu organizace,“ dodává.

Další témata rozhovoru: nízká důvěra v ekonomický vývoj v Česku; vliv nového ředitele na Evropskou centrální banku; uvolnění měnové politiky.

autoři: Zita Senková , Lukáš Kovanda , jra
Spustit audio

Související