Lukáš Kovanda: Česko narazilo na své kapacitní limity dříve než ostatní země Visegrádu

20. květen 2019

Česká ekonomika zpomalila meziroční růst na 2,5 %. I tak je její výkon podle ekonomů solidní. Nad naší ekonomikou se ale podle Lukáše Kovandy přesto smrákat bude.

Nad světem se vznáší obrovský mrak nejistoty týkající se obchodních válek, ať už je to ta americko-čínská nebo potenciální evropsko-americká, a taky nejistota související z hrozícím tvrdým brexitem. To ochromuje náladu jak obchodních firem, tak i poptávky všeobecně,“ upřesňuje v pořadu Jak to vidí ekonom Lukáš Kovanda.

Ceny rostou, ale Češi stále utrácí

Navzdory tomu spotřeba českých domácností je stále silná a lidé utrácejí za věci, které nutně nepotřebují. Zatím se tedy Češi dramatického zhoršení ekonomické situace neobávají. Byť i na ně už dopadl růst cen z počátku tohoto roku provázený rostoucí inflací.

Za růstem cen zeleniny v letošním roce je loňská neúroda zapříčiněná suchem a teplým počasím. A s růstem cen se v následujících čtyřech pěti let musíme smířit i u elektřiny, a to každoročně v průměru až o 10 %.
Lukáš Kovanda

Visegrád roste rychleji než zbytek EU

Podle údajů Eurostatu vykázalo Německo meziroční růst HDP 0,7 %, eurozóny 1,2 % a celá Evropská unie roste o 1,5 %. Výrazně více rostou země Visegrádské skupiny – Slovensko 3,7 %, Polsko 4,6 % a Maďarsko přes 5 %. Tyto země tedy rostou nejen rychleji než staré unijní země, ale i než Česká republika.

Spoření

Růst z nižší základny je snazší, a tedy rychlejší než tam, kde je základna vyšší, vysvětluje příčiny rozdílu v růstu mezi starými a novými zeměmi EU Lukáš Kovanda. Zajímavější je podle něj otázka, proč i Česko zaostává v růstu za srovnatelnými zeměmi Visegrádu.

Česko už nemá kde brát

Česká republika narazila na své kapacitní limity dříve než ostatní země Visegrádu. Máme například zdaleka nejnižší míru nezaměstnanosti. Jsme taky mnohem závislejší na německé ekonomice, která podává dýchavičný výkon a na konci roku flirtovala s technickou recesí, což je dáno kromě jiného zpomalením Číny,“ vysvětluje Hlavní ekonom investičních fondů CZECH FUND.

Další témata rozhovoru: Proč má české zemědělství nízkou obchodní bilanci? Máme se obávat evropsko-americké obchodní války? A o co jde ve skutečnosti v americko-čínském ekonomickém soupeření?

Spustit audio

Související