Lukáš Jelínek: Vládní přešlapování může vyústit i v mezinárodní ostudu

28. květen 2022

Vládní nedohoda na okolnostech proplácení pětitisícového příspěvku na dítě do 18 let a odsunutí tématu až na příští schůzi kabinetu výstižně ukazuje problém liberálně-konzervativní koalice. Ví, že za inflační smršti by lidem pomáhat měla, zároveň ale nechce popřít ideová východiska, podle kterých odpovědná pravice šetří a ucpává rozpočtové díry.

Hledají se řešení napůl adresná a napůl plošná, a když se dojde k rámcové shodě, začnou skřípat technické nebo legislativní detaily. Příznačné už bylo, že nás ministři nechali tři dny v bludu, že kritérium pro čerpání mimořádné dávky bude čistý, nikoli hrubý příjem, než se Marian Jurečka začal vymlouvat na špatné čtení podkladů.

Dort pejska a kočičky

Zde narážíme na druhý zádrhel. Vláda veřejně nekomunikuje své úmysly, ale jen to, co skutečně upeče. Jenže jednotlivé resorty si nezřídka hrají na svém písečku, a když se má dát dohromady výsledný tvar toho či onoho opatření, připomíná to pokus Čapkova pejska a kočičky upéct dort. Také proto stále jen čekáme na konkrétní kroky Strakovky v oblasti cen energií, sociálních dávek nebo platů a mezd.

Čtěte také

Na jejich rozmrazení, respektive zvýšení tlačí odborové svazy. Zaslouženě přidat mnohdy podhodnoceným a zároveň přetíženým státním zaměstnancům a posunout minimální mzdu na úroveň okolních zemí je jedním z nejelegantnějších a nejsystémovějších způsobů vládní pomoci. Jenže ministr práce a sociálních věcí čeká na červnová data statistiků o mzdách ve veřejném sektoru, pak na jednání tripartity, následně by se musela sejít koalice…

Je to zkrátka na dlouhé lokte, přitom všichni víme, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Proto také mají ostatní evropské země před námi náskok. Tam snížili DPH, onde regulují ceny, jinde zase zlevnili veřejnou dopravu. Naším maximem je dosud dohoda na větší dostupnosti příspěvku na bydlení, ovšem nejednoho žadatele odradí ukrutná byrokracie kolem.

Sud se střelným prachem

Čtěte také

Fialova koalice může být pyšná, že ji zatím nerozkládají spory mezi pěti stranami. Před tím klobouk dolů. Má-li to však být za cenu nečinnosti či přešlapování nad rozlitým mlékem, může se vše obrátit proti ní. Snad si to uvědomí aspoň lidovci, Piráti a Starostové, jejichž programy se sociálními akcenty citlivě pracují. Zároveň by neuškodilo, kdyby premiér Fiala pečlivěji koordinoval aktivity ministrů Jurečky, Stanjury a Síkely. Je to koneckonců on, kdo má odpovědnost za sud se střelným prachem, na kterém kabinet sedí.

Sedmdesát tři procent občanů podle čerstvého průzkumu STEM/MARK se domnívá, že vláda je pasivní a lidem s následky inflace dostatečně nepomáhá. Mouka meziročně podražila o 52 procent, mléko o třetinu, cukr o čtvrtinu. Potravinové banky odhadují, že v létě budou mít už 230 tisíc klientů. Oproti loňsku se zadlužení občanů zvýšilo o rekordních 407 miliard. Už jedenácti procentům domácností zůstává po odečtení výdajů na bydlení a stravu jen 100 korun na osobu a den. Dokonce i s penzisty, o které se kabinet snaží starat přednostně, to jde z kopce. Počet exekucí u seniorů byl v březnu 43 558 – to je o 1 207 víc než v únoru.

Lukáš Jelínek

Když už vládní strany nemyslí na to, co jejich pasivita udělá v září s volebními výsledky, měly by si aspoň uvědomit význam společenského smíru po dobu českého předsednictví v Evropské unii. Nebo snad stojí o podzimní demonstrace, stávky a přestřelky s opozicí? Ve hře je i naše zahraničněpolitická pověst. Reakce Strakovky na ruskou agresi proti Ukrajině i na uprchlickou vlnu byla příkladná. Jenže pokud zůstanou neřešeny starosti českých občanů, může se zlost mnohých obrátit proti těm nejslabším – tedy běžencům. O takový z ostudy tkaný kabát žádný soudný politik nemůže stát.

Autor je politický analytik

Spustit audio