Lukáš Jelínek: Velcí nás ponižují, troufáme si na malé

17. září 2019

Pro samé starosti nejdříve s vládou, pak s rozpočtem a nakonec s Čapím hnízdem se na vedlejší kolej dostaly stíny nad vztahy České republiky s okolním světem, velmoci nevyjímaje.

Přitom nejde o žádné banality. O tom, že na nás Rusové stále pohlížejí jako na svůj zadní dvorek, nelze mít sebemenších pochyb. Vědí, co bylo pro nás dobré v pětačtyřicátém i osmašedesátém a vědí to i dnes.

Čtěte také

Proto jejich ministru kultury nečinilo potíž přirovnat starostu Prahy 6 k pohlavárovi NSDAP jen proto, že už mu došla trpělivost s incidenty okolo pomníku maršálovi Koněvovi, jenž se stal ztělesněním hrdinských i zločinných aktů Rudé armády.

Zatím nestačilo ani povolání ruského velvyslance na kobereček Černínského paláce, omluva je v nedohlednu. Zato čeští komunisté již tlačí na vládu, aby se postarala o zachování kontroverzní sochy na původním místě, kde se u ní s chutí shromažďují Koněvovi fanoušci i odpůrci.

Když se v minulosti v Moskvě pokoušeli dezinterpretovat historii, například Pražské jaro, byl ve střehu i prezident Miloš Zeman. Teď se ale drží zpátky, ba vede úvahy o tom, nakolik je užitečné žít v polarizované společnosti.

Koordinace s prezidentem je nemožná

Čtěte také

Stejnou aroganci jako Rusové vůči nám předvedli Číňané. Jen kvůli tomu, že pražští konšelé odmítají uznat politiku jedné Číny a jsou kritičtí k tamnímu režimu, zasvítila na pekingském semaforu červená pro české kulturní soubory. Autonomní a hlavně legitimní rozhodnutí zástupců samosprávy se stalo záminkou pro drsný protitah, který se dotýká nejen vztahů dvou zemí, ale i dvou inspirativních kultur.

To přimělo exministra zahraničí a současného ministra kultury Lubomíra Zaorálka pozvat si čínského velvyslance a připomenout mu, že pošlapává respekt, na němž byly česko-čínské vztahy obnoveny.

Čtěte také

Jak Zaorálek řekl v rozhovoru pro Info.cz, „velvyslance jsem upozornil, že totálně zničil obraz Číny, totálně vyhodil do povětří vše, na čem jsme se domluvili. Musí s touto praxí skoncovat, a pokud to neudělají, nemá smysl se dále o česko-čínských vztazích bavit.“ Reakce ambasadora vytočila Zaorálka tak, že schůzku s ním uťal.

Mužem, který nejvíce investoval do harmonie s Čínou, byl Miloš Zeman. Její skandální chování ale hlavu státu nepřimělo ani k pozdvihnutí obočí. Naopak z Hradu zazněla palba na pražský magistrát.

Zatímco od Rusů a Číňanů si náš prezident nechá líbit ledacos, sám v předchozích dnech způsobil bouři ve vztazích s Kosovem. Při návštěvě Srbska se prý nechal slyšet, že nemá Kosovo rád a následně se přimluvil za revokaci rozhodnutí, jímž Česká republika uznala Kosovo coby suverénní stát.

Čtěte také

Za Topolánkovy vlády kolem toho byla mela, k uznání Kosova došlo dokonce proti vůli většiny Sněmovny. Ale stalo. Teď by nám mělo záležet na stabilizaci celého Balkánu, včetně Kosova.

Miloš Zeman si to zjevně nemyslí. Za souhlasného pokřiku KSČM sabotuje zahraniční politiku Babišova kabinetu a nedělá si hlavu ani s bezpečnostními riziky, s nimiž se mohou pronesená slova pojit.

Bylo by smutné tiše přihlížet, jak nás mocnosti ponižují, a na oplátku dělat svaly na slabší země. Byť se nám dostalo pocty, že česká eurokomisařka bude v Bruselu střežit evropské hodnoty, sami máme problém držet jednotnou linii ve vztahu k cizině.

Lukáš Jelínek

Uvnitř koalice ještě shodu nalézt jde. Ovšem efektivní koordinace s prezidentem je nemožná. To Českou republiku navenek oslabuje. Premiér Babiš si to ale s prezidentem Zemanem nevyříká. Natolik mu záleží na jeho přízni, že obětuje i obraz naší země v zahraničí.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Spustit audio