Lukáš Jelínek: Prosadit se nebude pro Pekarovou Adamovou jednoduché

25. listopad 2019
Nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Víkendový sněm TOP 09 mnohé prozradil o měnících se poměrech v české politice. V dobrém i zlém.

Pro topku samotnou je důležité, že je personálně prostupná. Během tří let má už třetího předsedu, respektive předsedkyni. Delegáti rovněž zásadně obměnili sbor místopředsedů. Přitom všichni aktéři opakují, že je strana stmelená a připravená do dalších střetů s Babišovou vládní většinou.

Čtěte také

O tom, že zpřeházet osoby a obsazení nestačí, by mohli vyprávět lidovci. Také oni na svém jarním sjezdu vytáhli do světel reflektorů kádrové rezervy, zpravidla z komunální politiky – ty však nijak nezazářily. A nyní, když se Marek Výborný chystá z rodinných důvodů složit předsednickou funkci, KDU-ČSL přemítá, zda nepovolat zpět staré, zkušené bardy.

Nastupující generace politiků ve většině stran se může pochlubit výborným vzděláním či profesními úspěchy, leč ve specifických disciplínách plave. Například v rétorice, která by měla být poznávacím znamením lídra. Miroslav Kalousek v ní vyniká. Karel Schwarzenberg sice nikoli, ale zase mluví poutavě a charismaticky.

Kandidáti na předsedu TOP 09 Tomáš Czernin a Markéta Pekarová Adamová si v neděli raději pomohli čtecím zařízením. To stále častěji patří k politickým projevům, leč na sněmu a v klání o předsednický post by jeden čekal, že adepti předvedou víc než jen umění přečíst zpravidla kolektivně sepsaný text.

Mladá, chytrá a energická žena v čele

Čtěte také

I když ani to nemusí být jen tak. Pomalu hovořící senátor Czernin měl třeba nepřirozenou dikci, jako by netušil, jak započatá věta skončí. A působilo komicky, když se Pekarová Adamová při svém vystoupení zasekla a musela požádat o zprovoznění zamrzlé techniky.

Jistě, v politice jde víc o obsah. Jenže v době, kdy jsou partaje svými sliby skoro k nerozeznání, roste v rovnici zaručující úspěch význam i dalších proměnných. Štěstím předáků TOP 09 je, že ani u konkurence se to nehemží poutavými řečníky. Voliči se pak leckdy raději soustředí na atypický styl a okázalé závazky Andreje Babiše…

Stejně jako schopnost veřejně vystupovat by měla do výbavy politického lídra patřit i empatie. Říká se, že je typičtější pro ženy. Jejich přístup k politice se od mužského liší už proto, že když se chtějí prosadit, musejí zdolávat mnohem náročnější překážky než ležérní páni tvorstva.

Čtěte také

Byl už nejvyšší čas, aby nějaké ve sněmovně zastoupené straně šéfovala žena. Může se to pozitivně odrazit jak na politické kultuře, tak na zájmu jinak dost vytížených žen o politické angažmá.

Když pomineme Karolinu Peak a její zběhy z Věcí veřejných zaštiťující se značkou LIDEM, tak jedinou plnohodnotnou předsedkyní sněmovní strany byla Hana Marvanová. V letech 2001 až 2002 řídila Unii svobody, ale pod kontrolou ji plně neměla. Odešla na pozadí sporů o působení ve vládní koalici se sociálními demokraty a lidovci.

Ani Markéta Pekarová Adamová to nebude mít lehké. Tomáše Czernina porazila jen těsně. Pak si řekla o navolení týmu podle svých představ. Neuspěla, místopředsedou se nestal ani dosavadní předseda Jiří Pospíšil, který se netajil tím, že si s Pekarovou Adamovou velmi rozumí. Hned se rozběhly spekulace, že ji Miroslav Kalousek obklíčil svými lidmi, s nimiž to může mít hodně těžké.

Lukáš Jelínek

Třeba ale také ne. Ostatně je v životním zájmu TOP 09, aby se obešla bez okopávání kotníků. Už tak nedisponuje politiky čnícími nad běžný průměr a voliči její recepty dvakrát nevyhledávají. Mladá, chytrá a energická žena v čele nakonec může být její hlavní předností.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Spustit audio