Lukáš Jelínek: Mynář mezi Hradem a SPOZ

14. březen 2013

Jestli něco Miloš Zeman přiznává jako svoji slabost, je to personální politika. Kancelář prezidenta republiky povede Vratislav Mynář, stávající předseda Strany práv občanů – zemanovců. Dostal přednost před dlouhou škálou adeptů, mezi nimiž šlo prý najít jak sociálnědemokratické politiky Petra Hulinského či Karla Březinu, tak profesionální manažery Petra Kynštetra nebo Jiřího Balvína. Zmiňován byl i někdejší šéf Zemanovy premiérské kanceláře a místopředseda SPOZ Josef Baxa.

Šťastný pan Mynář hýří optimismem, protože na co dosud sáhl, to se mu údajně podařilo. Snad jen ty volební výsledky zatím drhnou. Z byznysu se vydal do politiky pod dohledem Miroslava Šloufa. Brzy si získal důvěru Miloše Zemana a stal se jeho klíčovým spolupracovníkem. Přitom je dobře známé, že Zeman bývá na svém okolí životně závislý. Jde totiž o špičkového intelektuála a nadaného politika, leč bez organizačního nadání.

Vratislav Mynář si ale věří natolik, že by rád skloubil roli prezidentovy pravé ruky s propagací Strany práv občanů – zemanovců. Kancléřský post by chtěl využít v její prospěch. Předsednickou funkci složí, ale nebránil by se vést SPOZ na Zlínsku. Jako by už nestačil samotný fakt, že zde máme partaj se jménem zakladatele v názvu, nadto partaj nepokrytě prezidentskou.

Kdo se však těšil na unikátní úkaz kancléře-politika, byl zpražen samotnou hlavou státu. Ta deníku Právo ve středu řekla: „V žádném případě neplatí, že úřad kancléře může být používán k politické propagaci jakékoliv politické strany. Protože to už je soukromá věc těchto lidí, kterou mohou provozovat pouze ve svém volném čase. Podívejte se, když se seznámíte s náplní práce kancléře, tak tuto náplň nelze prakticky využít ve prospěch jakékoliv politické strany, protože to je administrativní, respektive manažerská funkce. Například v úterý jsem přijal anglický pár, prince Edwarda s chotí. A řekněte mně, jak přijetí tohoto páru lze využít ve prospěch jakékoliv politické strany.“ Jenže tuto otázku neměl Miloš Zeman směřovat na novináře či čtenáře, nýbrž na svého budoucího kancléře. Ten třeba měl nějakou představu jak obé skloubit…

Skutečností ale je, že by byl první svého druhu. Prezidentskou kancelář Václava Havla vedly pozoruhodné osobnosti – Karel Schwarzenberg, Luboš Dobrovský, Ivan Medek a Ivo Mathé. Posledně jmenovaný už byl symbolem profesionálního manažera, jenž dříve získal ostruhy ve vedení České televize. Václav Klaus jmenoval kancléřem Jiřího Weigela, jenž mu předtím vedl sbor premiérských poradců. Docent Weigel se dost lišil od extravagantních Klausových spolupracovníků Hájka a Jakla. Byl precizní a nenápadný. Týmy ministerských předsedů, kteří se za Klause střídali ve Strakově akademii, se vyjadřovaly o Weigelovi vždy s úctou. Nebýt zaznamenané schůzky s Miroslavem Šloufem před parlamentní volbou prezidenta v roce 2008, měl by asi naprosto čistý štít.

Nyní Jiří Weigel zaučuje Vratislava Mynáře. Bude zajímavé sledovat, s jakým úspěchem. Protokol a diplomatické způsoby zatím byly Mynářovi cizí – například když označil Zemanova prezidentského protikandidáta Jiřího Dienstbiera za vzteklé štěně. Kromě toho dosud nebyly vyvráceny spekulace o financování SPOZ. A pan Mynář si též bude muset počkat na bezpečnostní prověrku. To vše je ještě zahaleno mlžným oparem. Co ale již víme a může nás znepokojovat - že zájmy země a své minoritní strany staví na roveň. Schválně si všímejme, jak dlouho s tímto přístupem na Hradě vydrží.

Spustit audio