Lukáš Jelínek: Macešskost vůči obcím se může vládním stranám vrátit jako bumerang

6. srpen 2022

Míru důvěry občanů mohou reprezentantům místní samosprávy závidět poslanci, senátoři, členové vlády i prezident. V červnu se podle agentury STEM pohybovala na 69 procentech. Proto mnohé překvapilo, že se opět našlo dost obcí, ve kterých zářijové komunální volby neproběhnou.

Většinou se shromáždilo příliš málo kandidátů, jsou však místa, kde nebyla podána vůbec žádná kandidátní listina. Někde třeba spoléhali na stávajícího starostu, že to nějak zařídí sám, ale nedošlo jim, jak moc se on těší, až na radnici skončí.

Čtěte také

Je to problém hlavně těch nejmenších sídel. Práce fůra, odpovědnost obrovská, ale součinnost mizivá a odměna směšná.

A teď si představte, že do toho přijde nejprve krize epidemická, pak humanitární, ale ze všeho nejvíc vás drtí rostoucí inflace a s ní spojené ceny energií, pohonných hmot či stavebních materiálů.

To už pak mohou jít mdloby i na primátory a starosty větších měst. Počet úředníků mají omezený a o jejich platech darmo mluvit. Přibývá agend, ale centrum představované vládou se tváří, že nevidí, neslyší.

Dlouhý nos na starosty

Začátkem léta se část starostů obrátila na ministerstvo financí s žádostí o peníze navíc. Všichni tušíme, že tak snadné to není. Vítr hvízdá i ve státní kase a rozpočtová pravidla jsou přísná. Přesto způsob, jakým na ně šéf resortu Zbyněk Stanjura udělal dlouhý nos, pěkný není. Žádná slova uznání, žádné hledání zdrojů. Přidávání v plánu prý není a obce mají hospodařit s přebytky.

Čtěte také

Jako by na mnoha místech už z rezerv nevyškrabávali poslední drobné. „Když po nás chce vláda, abychom rychle pomohli, města a obce vždycky rychle pomůžou, když pak chceme pomoct my, přijde zamítavá odpověď,“ postěžovala si České televizi ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

V řadě obcí nejprve omezí investice a zpomalí rozběhnuté projekty. Přitom většina z nich má svůj hluboký význam, ať už jde o školy a školky, nemocniční pavilony, kulturní domy, dopravní terminály, nebo informační centra.

Ve městech hrozí šetření na veřejném osvětlení nebo výrazné zdražení hromadné dopravy. V plné nahotě se podobná opatření projeví až v příštím roce, ovšem spousta z nich se realizuje už dnes. A těžko čekat, že za ně voliči budou své starosty chválit.

Populisté v kurzu

K vítězům komunálních voleb by tentokrát neměli patřit ti, kteří nejvíc slíbí – i když strany, jimž se práší od úst, se jistě taky vyskytnou. Vyhrát si zaslouží ten, kdo prokáže schopnost rozvíjet obec i v situaci, kdy se skoro na nic nedostává.

Poněvadž jdou do voleb i strany Fialovy vládní koalice, je poněkud překvapivé, že vládu nechávají starosti starostů chladnou. Přitom z většiny partají slýcháme, jak je pro ně důležitá souhra mezi komunální a parlamentní úrovní, a proto četní starostové úspěšně dobývají poslanecké či senátorské mandáty.

Z komunálních zastupitelstev má zkušenost také drtivá většina současných ministrů. Najdeme mezi nimi i exprimátory měst a exstarosty malých obcí. S kabinetem to ale ani nehne, aby byl k potřebám kolegů „dole“ vnímavější.

Reakcí na to může být odklon úspěšných starostů od klasických stran k ad hoc hnutím a koalicím postaveným jen na jednom či několika málo tažných jménech. U voličů se zase může dostavit kumulovaná frustrace. Mnozí mají pocit, že na ně politici zapomněli. To je samá válka, běženci, rozpočtové deficity, ale životní úroveň českých občanů mizí ze zřetele.

Lukáš Jelínek

Do kurzu se dostávají demagogové, populisté a extremisté. Politika je jen jedna, pšenka jim proto tentokrát může kvést i v komunálních volbách. Třeba ale ještě osazenstvu Strakovky dojde, že macešskost vůči městům a obcím se mu může brzy vrátit jako nebezpečný bumerang.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Související