Lucie Priknerová: Zemřel John McCain, veterán z Vietnamu a legenda americké politiky

27. srpen 2018

Zemřel republikánský senátor John McCain. Spojené státy tak přišly o výraznou osobnost, politika, který byl často nezávislou a neřízenou střelou, tolik potřebnou pro čeření vod americké politiky.

Muže, který si svoje politické funkce poctivě odpracoval a až do své smrti nastoloval důležitá společenská témata a postoje, ale zároveň přicházel i s kontroverzními názory.

John McCain si renomé získal jako bojovník z Vietnamu. Poté, co bylo jeho letadlo sestřeleno nad severním Vietnamem, padl do zajetí, v němž strávil více než 5 let. Jakožto synovi amerického generála mu bylo nabídnuto protekční propuštění, které odmítl.

Z vietnamské zkušenosti si do budoucna odnesl svůj odmítavý postoj k metodám mučení, jímž si sám ve Vietnamu prošel. Spolu s demokratem Johnem Kerry se pak podílel na normalizaci vztahů USA s vietnamskou vládou. Oba v roce 1993 navštívili ve Vietnamu tzv. Hanoi Hilton, jak se přezdívalo věznici, kde byl McCain během války internován.

McCain byl republikánským senátorem za stát Arizona, dvakrát bojoval o prezidentské křeslo v Bílém domě. V roce 2000 kandidoval v primárkách proti Georgovi Bushovi mladšímu. Jak uvádí web Arizona Central, McCain se rozhodl nenásledovat obvyklou taktiku kandidátů jít v primárkách více směrem od středu a získat příznivce vlastní strany, a až v duelu republikána a demokrata bojovat o středové voliče. McCain šel do středu rovnou a chtěl oslovit nejen pravicové voliče.

A právě tento rys byl pro něj typický během celé jeho politické kariéry. Jít napříč spektrem, za svými hodnotami, bez ohledu na partajnictví. V roce 2008 už ale neodhadl nálady, a ačkoliv se dostal až do duelu s demokratickým kandidátem Barackem Obamou, tzv. obamamánie ho smetla. Tehdy byl už McCain představitelem příliš konzervativní strnulé politiky.

V závěru si toto uvědomil a chtěl, podle klasické taktiky vyvážit svoji osobnost někým odlišným v podobě kandidáta na viceprezidentství, někým, kdo by přinesl politické osvěžení, a to se tedy hodně spletl. Vybral si Sarah Palinovou, která měla vazby na neokonzervativní hnutí Tea Party. To mu ještě přihoršilo a boj prohrál.

Roli v jeho volebním neúspěchu proti Obamovi hrál také další rys jeho osobnosti. Byl sice nezávislý na názorech strany, ale zato naopak věrný některým svým hodnotám např. přesvědčení, že Spojené státy jakožto svobodný antiautoritářský stát by měl svoje demokratické hodnoty šířit po světě. Navíc chtěl konflikty často řešit ozbrojenou silou.

Dohodu obou stran

Pro politický svět je tedy zejména intervencionistou, což dokázal jak u konfliktů v Afghánistánu a Iráku, tak i dříve u zásahu Billa Clintona v Jugoslávii. Nejnověji brojil proti iránské jaderné dohodě v době, kdy ji Obama uzavíral. Na podzim roku 2017 v čase velmi napjatých americko-severokorejských vztahů McCain vystoupil a vyzval Trumpa, aby zvýšil tlak na Čínu, navýšil obranné zbrojní kapacity v Jižní Koreji a zvážil, zda by bylo možné rozmístit tam jaderné zbraně.

Poděkování pro senátora Johna McCaina

Postoj McCaina k vlivu USA ve světě byl také jedním z důvodů, proč byl kritikem Obamy a odmítal prezidentovu snahu snížit rozpočet armádě. Z podobných důvodů šel McCain i proti novému prezidentu Donaldu Trumpovi a jeho izolacionistické a nacionalistické zahraniční politice.

McCain se ostře opřel do Trumpova vystoupení na summitu NATO v Bruselu v létě 2018. Arizonský senátor uvedl, že USA a Kongres stojí za svými spojenci a upozorňoval na nepřátelský postoj Ruska. Vlastenectví a velký pocit přináležitosti k národu byly pro McCaina typické a těmto hodnotám zasvětil celý život. Jak správně podotýká americký populární web USA Today, s odchodem McCaina končí starší generace Republikánské strany, která podle webu stále více připomíná servisní kancelář Donalda Trumpa.

Senátor John McCain

New York Times také píše, že McCain byl z generace senátorů, která Senát vnímala jako nezávislou složku moci v americkém politickém systému. Jak Senát, tak strana pro něj tedy byly škatulkou a berličkou, on sám ovšem umně využíval flexibility amerického politického systému, který je otevřený dvoustranické spolupráci, a snažil se ji využívat pro prosazení svých názorů.

Uměl oddělovat přátelství od politiky. McCain měl přátele napříč politickým spektrem, např. demokrata Edwarda Kennedyho nebo levicového politika Bernieho Sanderse.

Stejně tak při nedávném projednávání tzv. zdravotnické reformy Obamacare McCainův hlas nejdříve Trumpovi pomohl diskuzi o ní oživit, poté ovšem senátor hlasoval pro její zachování a proti snaze svého kamaráda republikána Linseyho Grahama Obamacare potopit.

McCain chtěl totiž dohodu obou stran. Mistrně ovládal politické umění a byl velmi výrazný. Jeho ztráta poznamená kolorit amerického Kongresu i diskurz americké vrcholné politiky.

Spustit audio