Lucie Priknerová: Politický terén zbrojní politiky USA aneb jak zareagují politici na útoky střelců?

6. srpen 2019

Ve Spojených státech se o víkendu odehrály další dva útoky střelců. Jeden, pravděpodobně rasově motivovaný, v El Pasu v Novém Mexiku, druhý v Dayton v Ohiu. Na protest proti zbrojní politice vyšly ve Washingtonu D.C. do ulic stovky aktivistů. Tyto tragédie budou mít dohru i na politickém poli.



Zbrojní politika je v USA stejně ožehavé téma jako migrace nebo potraty. Proti sobě stojí silná zbrojařská lobby National Rifle Association, tedy NRA, aktivisté, a často také příbuzní obětí. Proti zájmům NRA bojuje mimo jiné organizace Everytown for gun safety, podporovaná miliardářem Mikem Bloombergem.

I když opozice vůči zbrojařům vzrůstá, zbrojařská NRA má stále velkou převahu. NRA přitom hodnotí politiky, kteří se ucházejí o funkce na národní i komunální úrovni. A politici si svůj NRA rating často z nejrůznějších důvodů hýčkají. Prezident Donald Trump dostal v roce 2016 od NRA pozitivní hodnocení, asociace doslova uvádí: „Hlas pro Donalda Trumpa je hlasem pro druhý dodatek ústavy,” tedy právo na držení a nošení zbraní.

I když Trump může tuto oblast ovlivňovat takzvanými exekutivními akty, dosud došlo jen k mírným omezením např. u zařízení, které usnadňují střelbu z poloautomatické zbraně. V případě, že by se v roce 2020 znelíbil NRA, mohlo by to spíše než voliče nerozhodnuté, odlákat některé jeho republikánské příznivce od toho, aby se voleb vůbec účastnili.

Výkřik do ticha

V táboře demokratických kandidátů do primárek najdeme značné názorové rozdíly. Svůj zbrojní plán představila například senátorka Kamala Harrisová, která uvedla, že by zavedla téměř univerzální ověřování informací o lidech kupujících zbraně. Ověřování, background check, je teď povinný u maloobchodních prodejců, ale dosud není univerzální. V roce 2018 Donald Trump sliboval posílení tohoto ověřování, zejména s ohledem na psychický stav jedince, šlo ale o výkřik do ticha.

Bernard Bernie Sanders

Joe Biden, který má v průzkumech zatím z demokratů největší podporu, je dlouhodobý zastánce omezení zbraní. Někteří demokraté ale v tomto tématu chodí okolo horké kaše. V roce 2016 se na zbrojní politice před volbami vykoupal Bernie Sanders. Jeho senátorský stát Vermont je státem mnoha voličů, kteří mají rádi lov.

Jak byl Sanders radikální v jiných tématech, tady se přímo ošíval nejistotou. V roce 1993 byl proti univerzální kontrole informací o zákaznících kupujících zbraně, což demokraté mohou považovat za přešlap. V letech 2003 a 2005 ale hlasoval proti tomu, aby mohli být žalováni výrobci zbraní, jejichž produkty byly použity při zločinu. A to už je i na liberální poměry sporný postoj.

Prosazovat změnu je nutné

Ukazuje to, jak je zbrojní politika pestrá a ošemetná. Lavírování mezi zájmy zbrojařů, sponzorů a voličů vede k tomu, že prezidentští kandidáti i kongresmani se často zaseknou. Je pak obtížné změny v této agendě prosadit. Pokud se blýská v omezení zbraní na časy, tak ale velmi pomalu. Aktuálně se debatuje zrušení takové absurdity, že zbraň může získat člověk jen proto, že kontrola jeho údajů nebyla vyřízena do tří dnů. Řeší se něco, co už mělo být vyřešeno, a debata o klíčových opatřeních, jako je univerzální background check, se táhne a zasekává desítky let.

Striktnější zbrojní zákony sice útokům střelců bohužel zcela nezamezí, je ale nutné prosazovat změnu zbrojní kultury ve společnosti. Politici by také neměli být za snahu o posílení bezpečnosti obyvatel penalizováni ztrátou sponzorů, a následně i voličů. Okamžitý politický průlom se čekat nedá, je ale možné, že se zvýší poptávka po omezení zbraní i od umírněných republikánů.

Pokud demokrat v závěrečném duelu nabídne zajímavý plán a obě názorové skupiny republikánů, pro které téma hraje zásadní roli, se budou vyrovnávat, může být časem pro Trumpa přelití umírněných voličů k soupeři větším problémem než nižší účast kovbojsky smýšlejících konzervativců. Jejich hlas už žádného soupeře neposílí.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související