Lucie Drechselová: Prezidentské volby v Turecku, to není jen Erdoğan

5. srpen 2014

10. srpna se v Turecku koná první přímá volba prezidenta. Jméno premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana se v souvislosti s touto volbou skloňuje již několik let. A přestože šéf konzervativně liberální Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) dominuje politickému systému přes deset let, o výsledku není rozhodnuto předem.

Necelý týden před prvním kolem volby bychom neměli zapomínat na to, že hlavu státu si turečtí občané vyberou z celkem tří kandidátů.

Nejprve však několik slov k přímé volbě a prezidentovým pravomocem. Hlavu státu v Turecku volil parlament. Přímou volbu umožnila až změna ústavy schválená v referendu v roce 2007. Tatáž změna také zkrátila mandát prezidenta ze sedmi na pět let a umožnila mu pouze jedno znovuzvolení. Strůjcem reformního balíčku byl právě Erdoğan a jeho strana.

Prezident v Turecku je oficiálně osobností nadstranickou a reprezentativní. Má však některé velmi důležité pravomoci, jako je jmenování ústavních soudců nebo rektorů. Českému posluchači se jistě vybaví, jaké kontroverze mohou vyvolat kroky hlavy státu vyplývající z těchto pravomocí.

Čtěte také

Turecký prezident, stejně jako ten český jmenuje premiéra, který poté sestavuje vládu, dále jmenuje náčelníka generálního štábu, jednoho ze čtyř soudců nejvyššího správního soudu, a tento výčet jmenovacích pravomocí by mohl pokračovat...

Kandidátem, kterému průzkumy dávají největší naději na vítězství, je současný premiér Recep Tayyip Erdoğan, jehož strana v březnu tohoto roku vyhrála páté volby v řadě. O jeho kandidatuře se dlouho mluvilo, byl ale posledním, který ji oficiálně oznámil. Naopak prvním byl Ekmelledin İhsanoğlu, a pokud jste jeho jméno nikdy neslyšeli, jste na tom podobně jako většina Turků.

Logo

İhsanoğlu je kandidát opozice. Na jeho jmenování se shodla republikánská a nacionalistická strana. Působil jako vysokoškolský profesor a diplomat. Narodil se a vyrůstal v Káhiře a téměř deset let předsedal Organizaci islámské spolupráce. Je to intelektuál, veřejnosti vcelku neznámý.

Třetí kandidát, Selahattin Demirtaş pochází z Demokratické lidové strany (HDP), jejíž základnou jsou kurdští a levicoví voliči. Právník a lidskoprávní aktivista je nejmladší z uchazečů o prezidentský post. Mluví turecky, kurdsky a také minoritním jazykem zaza. Od počátku se účastnil hnutí Gezi za záchranu parku v Istanbulu. Systematicky se staví proti nacionalismu a autoritativnímu stylu vládnutí.

O těchto třech kandidátech budou voliči rozhodovat už 10. srpna. Pokud z prvního kola nevzejde vítěz s padesátiprocentní většinou, druhé kolo proběhne 24. srpna.

Do té doby, pro atmosféru, snad i pro pobavení, si můžete na internetu poslechnout tureckou specialitu, kterou je předvolební písnička každého z kandidátů. V ní je zkratkovitě nastíněno, proč by ten který kandidát měl stanout v čele Turecka na následujících pět let.

Předvolební písnička současného tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdoğana se jmenuje Erdogan, muž tohoto lidu

autor: Lucie Drechselová
Spustit audio